De broers Siem en Luuk of de gebroeders De Boer zijn bij menig voetballiefhebber zeer bekend. Bij VV Baronie staat er ook een gebroederlijk duo op het middenveld. Sander Wirix (26) en Jens Wirix (26) spelen al drie jaar bij de Bredase club.

roha shop

Sander stelt zich als eerste even voor. “Ik ben 26 jaar en ik woon in Sprundel met mijn vriendin. Tegenwoordig sta ik voor de klas als gym leraar. Dit combineer ik met het trainerschap bij NAC Breda in de jeugd”. Sander is trainer van de O12. Dit is de lichting voordat ze naar het grote veld gaan. “In de ochtend geef ik les op school en in de middag ga ik naar NAC om training te geven. Ik kan zeggen dat ik van mijn hobby mijn beroep heb gemaakt’’. Graag wil Sander na zijn voetbalcarrière zijn TC1 behalen om dan stappen te maken in de jeugd van de Parel van het Zuiden.

Daarna was het de beurt aan Jens om zich kort voor te stellen. “Ik ben ook 26 jaar en woon samen met mijn vriendin in Sprundel. In het dagelijks leven ben ik LO docent, net als Sander”. Naast het lesgeven is Jens ook trainer bij de jeugdopleiding van NAC. “Ik ben trainer van de O11”. In de ochtend staat hij in de gymzaal en in de middag- en avonduren weer op het voetbalveld. “Ik ben ook samen met Sander jeugd coördinator bij SV Sprundel. Dat is en blijft onze club!”.

De carrières van de gebroeders Wirix lijken veel op elkaar. De broers zijn op hun vierde begonnen met voetballen bij de dorpsclub. Sander en Jens hebben alle jeugdelftallen van Sprundel doorlopen. Sander vertelt dat ze waren gescout door NAC en RBC en dat ze voor meerde jeugdelftallen voor de KNVB hebben gespeeld. De tweeling wilde altijd samen met hun vrienden voetballen. Tegelijkertijd kwamen ze in de hoofdmacht van SV Sprundel. Na één succesvol seizoen bij Sprundel maakte Jens de stap naar VV Hoeven en speelde ze voor het eerst niet meer samen. Sander werd na twee jaar in de hoofdmacht gebeld door Reinald boeren om hoger te gaan voetballen bij Rood-Wit. Beide broers zijn SV Sprundel heel erg dankbaar voor de kans die ze kregen om in het eerste te mogen voetballen.

Sander werd kampioen in de tweede klasse met Rood-Wit. Na het kampioensjaar zijn de broers herenigd. Jens kwam ook bij Rood-Wit voetballen. In dat seizoen speelden ze samen voor promotie naar de hoofdklasse. Tijdens het seizoen werden de broers al benaderd door RKSV Halsteren en VV Baronie. Hun ambitie is om zo hoog mogelijk te voetballen als amateur. Na overleg met Rood-Wit was er uitgesproken om voor hoofdklasse te gaan voetballen omdat we anders zouden vertrekken naar VV Baronie. “Helaas verloren we de finale om te promoveren. We maakten na het seizoen de overstap naar de Bredase club”. Het eerste seizoen deden ze mee om de titel maar het seizoen duurde te lang en kregen ze aan het einde van de competitie harde klappen.

De tweeling is kritisch richting elkaar en kennen elkaars sterke en zwakke eigenschappen. Sander vertelt over zijn broer dat zijn positionering goed is en dat hij een neusje voor de goal heeft. Het verbeterpunt ligt bij zijn kopkwaliteiten.
Jens zegt dat Sander beschikt over een fantastisch doorzettingsvermogen en hij super goed kan coachen binnen de lijnen. Soms is hij te gretig waardoor hij te snel instapt en simpele fouten maakt

Sander vertelt over zijn hoogtepunten. “Het kampioenschap met een eerste elftal is onbeschrijfelijk mooi. Kampioen worden in de tweede klasse is dus een van mijn hoogtepunten”. De finale van de promotie play-off was ook een hoogtepunt alleen was het resultaat minder voor de middenvelder. “Ook is het fantastisch om met Baronie mee te spelen in de top van de hoofdklasse. Het is een groot verschil met de eerste klasse”. Het dieptepunt in zijn carrière is dat ze bij Baronie het hele seizoen hebben meegedaan om het kampioenschap en er aan het eind van het seizoen er niks aan over hielden.

We vroegen Jens naar zijn hoogtepunten. “Ik heb bijna elk seizoen voor promotie gespeeld. Ik ben twee keer topscorer geworden bij Hoeven en bij Rood-Wit. Door mijn prestaties werd ik genomineerd voor speler van het jaar bij de BN DeStem voetbal awards”. De dieptepunten van Jens zijn de verloren play-off finales bij Hoeven en rood-wit.

Ten slotte denken beide dat ze terug zullen keren op het oude nest in Sprundel. Sander denkt dat Jens nog te fanatiek is en dus nog steeds in de hoofdmacht zou spelen. De enige rede dat hij lager zou gaan spelen of stopt, zouden blessures zijn.
Jens denkt dat ze samen nog in het eerste elftal gaan spelen bij Sprundel of dat zijn tweelingbroer de trainer is van het eerste elftal waar hij dan zelf nog actief in is.

Voor meer artikelen over VV Baronie? Klik hier.
Klik hier voor meer informatie over VV Baronie.