kruisland

Idriss Hassani en André van der Heijden vormen sinds november het technisch blok van SC Kruisland. Ze hebben in een klein jaar tijd al flinke stappen gezet: naast Zaterdag 2, is er een jeugdplan gemaakt, Zondag 2 geprofessionaliseerd én een opzet gemaakt voor een Onder 23 team in Kruisland. Iedereen met plezier laten voetballen, de samenhang binnen de vereniging versterken en de organisatie professionaliseren: dat zijn de belangrijkste doelen.

Het is een bijzonder duo, de 39-jarige Idriss Hassani en 55-jarige André van der Heijden. Als Hassani begint te praten, volgt een woordenwaterval, Van der Heijden kijkt in eerste instantie liever de kat uit de boom. Waar Van der Heijden al een half decennium bij Kruisland rondloopt, is Hassani pas een paar jaar geleden bij de vereniging betrokken geraakt via zijn kinderen. Een explosie van energie, naast een brok aan ervaring. “We hebben in de moeilijke gesprekken rondom de beslissing om afscheid te nemen van trainer Natalino Storelli vorig seizoen gemerkt hoe goed we elkaar aanvullen”, vertelt Hassani. Van der Heijden: “Ik was eigenlijk van plan na twaalf jaar te stoppen in het bestuur, maar kreeg weer nieuwe energie. Ik voel verbinding met Idriss en de rest van het bestuur.”

HART
Hassani merkte dat de club extra handjes kon gebruiken en ging eens kijken welke functie bij hem paste. “Het is heel makkelijk om vanaf de zijlijn te roepen, maar je kunt ook zelf wat doen. Ik was al trainer van de JO7-1 en betrokken bij de teamindelingen, daarnaast voetbal ik zelf nog. De functie bestuurslid technische zaken kwam vrij en die past goed bij mij.” Van der Heijden heeft zijn collega ingewerkt. “Ik heb tot mijn veertigste gevoetbald en ben daarna al vrij snel in het bestuur gegaan. Deze club verovert je hart en laat je niet meer los.”

Hassani zag dat het eerste goed stond, maar de rest van de organisatie een nieuw likje verf kon gebruiken. Het tweede speelt in de reserve derde klasse, een niveau dat niet aansluit bij de tweedeklasser die het vlaggenschip is. “Er werd ook niet echt getraind, wat aangemodderd en ze hadden geen trainer. Nu is die er wel, wordt van spelers in het tweede geëist dat ze komen trainen om speelminuten te kunnen maken en krijgen jongens die niet in de basis van het eerste staan de kans om daar een wedstrijd te voetballen. Het is de trainer die bepaalt wie er speelt.”

SAMENHANG
Daarnaast was het tweetal nauwbetrokken bij de oprichting van Zaterdag 2, waar Ben Kruf in het andere artikel op deze pagina meer over vertelt, en hebben ze een jeugdplan gemaakt. “Welke mogelijkheden zijn er om het plezier te behouden, maar de organisatie ook te professionaliseren?” De samenhang tussen het eerste en de rest van de vereniging versterken werd ook een belangrijk doel. “Zo geven de spelers uit het eerste nu twee keer per jaar een clinic aan de jeugdteams en spelen die junioren soms voorwedstrijden op zondag. Het gevolg is dat de jeugd vaker blijft kijken bij de duels van het eerste. Het doel is om de rest van de vereniging te laten profiteren van de enorme voetbalkennis die rondom onze seniorenselectie zit.” Met de komst van Wahiba Didi, de zus van routinier Ahmed uit het eerste elftal, en de dochter van André, Ilse, is ook de verbinding naar de dames gelegd. Daarnaast zijn dit twee speelsters die een directe versterking vormen voor de Dames 1. Een promotie van de herenselectie naar de eerste klasse zouden Van der Heijden en Hassani toejuichen. “Maar het belangrijkste is dat iedereen hier met plezier voetbalt. We zijn en blijven een dorpsclub, maar wel eentje met een ongekende potentie in handen. Laten we gebruik maken van elkaars krachten, dat is ons doel.”