De pas 16-jarige Dave Schoenmakers heeft niet veel tijd nodig gehad om indruk te maken in VV Achtmaal 1. In zijn eerste volledige seizoen in het vlaggenschip van de vijfdeklasser rijgen hij en zijn aanvalspartner Roel Jongenelis de goals aaneen.

Op een mooie zondagmiddag op 3 februari 2019 hervatten VV Achtmaal en VV Wernhout de competitie na een lange winterstop. In deze streekderby (uitslag 1-1) drijft een kleine, pijlsnelle aanvaller de verdedigers van Wernhout tot wanhoop met indrukwekkende dribbels. Het is de pas vijftien geworden Dave Schoenmakers, die dan net oud genoeg is om te spelen en in zijn debuut direct zijn stempel op de wedstrijd drukt met één assist en vele geslaagde acties. Het seizoen loopt niet goed af voor Achtmaal, want de groen-witten degraderen naar de vijfde klasse. Ook voor Schoenmakers eindigt het jaar in mineur door een blessure. Daarover later meer. Maar hij heeft wél kunnen wennen aan het seniorenvoetbal en na de zomer is hij topfit en klaar voor zijn eerste volledige seizoen in Achtmaal 1, dat voorspoedig verloopt.

Negentien goals
Na drie seizoenen in de vierde klasse speelt Achtmaal dit seizoen weer op het laagste niveau. “Dat is balen, maar ik bekijk het positief”, zegt Schoenmakers. “Ons sterke team speelt mee om de titel en als aanvaller krijg ik elke wedstrijd voldoende scoringskansen. Dat is prettig in mijn eerste volledige jaar in het eerste. Meestal ligt er veel ruimte achter de verdediging van de tegenstander en ik sprint graag de diepte in”, zegt de blonde spits, die opvalt in het team van Cees van Beers door zijn snelheid en scorend vermogen. In de eerste seizoenshelft schoot Schoenmakers negentien keer raak. Zijn partner in de aanval Roel Jongenelis, die afgelopen zomer na een fraaie carrière terugkeerde naar zijn oude club, legde voor de winterstop maar liefst 26 ballen in het netje. “Met Roel heb ik een bijzondere klik in het veld en ik ken hem al erg lang”, zegt Schoenmakers. Hij was vroeger mijn jeugdtrainer bij Achtmaal en speelde op hoog amateurniveau in België. Soms gingen we bij hem kijken. Het is bijzonder om nu samen met hem in de aanval te staan. Hij scoort nog veel meer dan ik en ik leer veel van hem.”

NAC Breda
In de duels die vorig seizoen volgden op zijn debuut tegen Wernhout, viel Schoenmakers niet alleen bij de toeschouwers langs de lijn in het oog. De aanvaller kwam op de radar van NAC Breda, dat hem uitnodigde voor een proeftraining. Tijdens die oefensessie bij de profclub liep hij een flinke enkelblessure op. “Ik baalde daar uiteraard enorm van, ik had veel pech”, zegt Schoenmakers. “NAC heeft wel aangegeven dat ze me blijven volgen, dus dat is voor mij een extra motivatie om te presteren met Achtmaal. We moeten kampioen worden en uiteraard wil ik zoveel mogelijk goals maken, minimaal 25 stuks. Hopelijk krijg ik dan een nieuwe kans bij NAC Breda.”

Meer informatie over VV Achtmaal? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Etten-Leur.