Ouders die de beste jeugdteams coachen: bij SV Sprundel is dat al lang verleden tijd. Die elftallen van de dorpsclub worden getraind door enthousiaste selectiespelers, die met alle plezier hun eigen opvolgers opleiden.

Op een vroege zaterdagochtend, midden in de zomervakantie, melden vijf jongemannen zich netjes om 09.30 uur in de kantine van SV Sprundel. De een oogt net wat fi tter dan de ander, maar het is duidelijk dat het mannen van hun woord zijn. Dat is maar goed ook, want tijdens het lange voetbalseizoen moeten de vijf trainers straks ook elke zaterdag klaarstaan voor hun elftal.

Het vroege opstaan is niet altijd een feest, maar het nemen van je verantwoordelijkheden hoort er absoluut bij als coach, zo weten zij. En dus is het op dit tijdstip al direct gezellig in het knusse clubhuis, waar de vrienden onder het genot van een kop koffie bijpraten over van alles en nog wat.

De trainer van de JO13-1 Ruud van de Lindeloof is aanwezig, net zoals Justin Buurstede en Farlo Stolk, die de JO15-1 coachen. Naast hen zit Bjorn Brouwers, die de JO17-1 onder zijn hoede heeft samen met Sander Wirix (niet aanwezig).

Het viertal speelt in de selectie van Sprundel en is daarnaast dus ook jeugdtrainer op sportpark De Kerlinge. Dat laatste geldt ook voor Jens Wirix, die de JO19-1 coacht en samen met zijn tweelingbroer Sander Wirix jeugdcoordinator is, maar hij speelt al een tijdje niet meer bij SV Sprundel.

“Ik voetbal in Baronie 1, maar vind het leuk om op deze manier betrokken te blijven bij mijn oude club. De afgelopen jaren hebben we behoorlijk wat stappen gezet met de jeugdopleiding en het is leuk om je steentje hieraan bij te dragen.”

WELWILLENDE OUDERS
Toen het vijftal vroeger in de jeugd van Sprundel speelde, werden de teams altijd gecoacht door welwillende ouders, maar daar hebben ze persoonlijk verandering in gebracht. “De clubleiding, ouders en de kinderen vinden het prettig dat er nu onafhankelijke trainers zijn opgestaan”, zegt Wirix.

“Wij zijn allemaal gedreven en hebben voetbalverstand”, aldus de jeugdcoördinator. “Stiekem denk ik ook dat de kinderen een beetje tegen ons opkijken. Ze vinden het leuk dat we in het eerste spelen en sommigen komen daar
ook speciaal voor ons op zondagen bij onze wedstrijden kijken”, voegt Farlo Stolk toe. “Dat zorgt voor extra binding tussen de clubleden.”

LANGE AVONDEN
De selectiespelers van Sprundel zijn op zaterdag bezig met hun team en spelen op zondag hun eigen wedstrijd. Bovendien maken ze doordeweeks lange avonden. “We geven op dinsdag en donderdag eerst zelf training en daarna moeten we zelf aan de bak”, zegt Van de Lindeloof. “We maken lange avonden, maar het is heel leuk om te doen. Het is gaaf om een team te smeden van een groep gasten, we krijgen veel waardering van de kinderen en ouders en we doen graag iets voor de club”, voegt Buurstede toe.

SV Sprundel is blij met zulke waardevolle vrijwilligers als het aanwezige vijftal en de vrienden proberen ook anderen te motiveren om zich in te zetten voor de dorpsclub.

”We schakelen jongens van de JO19 al af en toe in voor taken en ook proberen we andere selectiespelers te motiveren om vrijwilligerstaken op zich te nemen, zodat we onze mooie club draaiende houden”, zegt Wirix.