Zelf voetballen vindt hij tegenwoordig niet meer zo leuk, maar als vrijwilliger is Yannick Gosens (28) des te meer betrokken bij zijn sport. Bij WDS’19 zet hij zich in voor technische jeugdzaken, tot vorig jaar was hij er assistent-hooftrainer en momenteel is de Bredanaar trainer/coach van zondag 4.

Wie de kantine van WDS’19 binnenwandelt, kan ze bijna niet ontgaan: de twee prachtige shirts die er aan de muur prijken. De ene heeft de groen-witte tinten van Celtic en de andere is feloranje. Op beide exemplaren prijkt de naam van Virgil van Dijk, de huidige aanvoerder van het Nederlands Elftal en superster van Liverpool. Als klein mannetje zette Van Dijk zijn eerste voetbalstappen hier op sportpark Paradijs en hij schonk zijn oude cluppie de shirts. Daar zijn ze hier in Haagse Beemden maar wat trots op. “Het zou prachtig zijn om in de toekomst als club wederom zo’n talent op te leiden”, zegt Yannick Gosens als hij aanschuift in de knusse bestuurskamer van de club. “Mocht dat lukken, dan doen we het als WDS’19 goed denk ik”, zo lacht de coördinator jeugdvoetbaltechnische zaken. En dan serieuzer: “Met onze jeugdafdeling maken we de laatste jaren veel stappen en zeker onze meisjesafdeling is tot in de wijde regio bekend.”

Gosens loopt nu zo’n zeven jaar rond op sportpark Paradijs. Daarvoor was hij actief bij buurman Boeimeer, maar bij WDS’19 voelt hij zich beter op zijn gemak. “Deze club is een soort dorpsvereniging in een stad”, zo legt hij uit. “Iedereen kent elkaar en staat voor elkaar klaar als er iets moet gebeuren”, zo verklaart hij die uitspraak. Gosens bemoeit zich bij Willibrordus Demos Sportvereniging ‘19 met het technisch jeugdbeleid en heeft ook een trainersachtergrond.

“Ik was in het verleden actief als trainer van ons damesteam en ik ben ook vier jaar assistent-coach van verschillende hoofdtrainers geweest. Beide functies bevielen me erg goed, maar ik vind het nu ook wel prettig dat ik trainer/coach ben van WDS’19 4, een echt vriendenteam. Het begeleiden van een lager elftal kost wat minder energie en is bovendien heel erg gezellig.”

Trapt de pas 28-jarige Gosens ook zelf nog af en toe een balletje? “Alleen op de training, ik speel geen wedstrijden meer”, zegt hij. “Ik heb vroeger wat vervelende blessures gehad, de rol van trainer ligt me beter. In de eerste en tweede helft probeer ik mijn maten goed te coachen en in de derde helft zitten we gezellig met z’n allen bij elkaar”, zo lacht hij.

Naast zijn taken bij WDS’19 heeft Gosens ook nog een rol bij de KNVB. Als coach van assistent-scheidsrechters reist hij op zaterdagmiddag het hele land door om KNVB-grensrechters te coachen. Dat zijn uiteraard allemaal objectieve assistent-scheidsrechters die op landelijk niveau actief zijn. “Ik erger me dood aan clubmensen die oneerlijk vlaggen, maar vooral aan het feit dat er van ze verwacht wordt dat ze vals spelen”, zegt Gosens hoofdschuddend.

Het lid van de technische jeugdcommissie ziet dat het goed gaat met de club. “WDS’19 heeft ongeveer 500 leden, de sfeer is goed en er is hier veel talent.” Wie weet zit de nieuwe Virgil van Dijk er ook wel tussen.