Voetbalclub als tweede thuis, ploeggenoten als familie

Poger Mukoko speelde aan het begin van dit seizoen alweer zijn driehonderdste wedstrijd in het eerste team van voetbalvereniging Klundert. De 31-jarige flankspeler voelt zich helemaal thuis bij de dorpsclub, die hem als jong mannetje hielp bij de inburgering.

Mukoko is geboren in Congo, hij groeide op in Kinshasa, maar verhuisde op zijn achtste met zijn familie naar Nederland. Ze kregen een huis in Klundert, waar Mukoko lid werd van de plaatselijke vv. “Ik heb het hier altijd naar mijn zin gehad. Een voetbalvereniging is een plek waar je een taal en cultuur leert kennen, je maakt er vrienden. Het is de beste manier om sociaal in te burgeren, zo was dat ook voor mij.”

Hij speelde tot de B-jeugd in Klundert, maar verhuisde toen naar Dordrecht. Enkele jaren later keerde hij als volwassen man echter weer terug naar het Brabantse dorp, met zijn vriendin en kind. “We zochten een plek waar onze kinderen goed op konden groeien en ik ben hier zelf ook groot geworden.” Inmiddels heeft Mukoko ook een tweede telg.

De terugkeer gaf hem de kans zijn rentree te maken op het voetbalveld. “Klundert is mijn club, ik heb hier altijd met plezier gevoetbald en dat doe ik nog steeds. Ik heb hier vrienden gemaakt die ik als familie beschouw, de voetbalclub is een plek waar we samenkomen.”

Mukoko was altijd een snelle en explosieve linksbuiten, maar naarmate hij ouder werd, ging hij een linie naar achteren. “Als je ouder wordt, verlies je die explosiviteit. Je wilt nog even explosief zijn, maar dat zorgt alleen maar voor blessures. Dan is mijn huidige positie, rechts op het middenveld, een betere plek.” Mukoko zegt dat hij vroeger geen makkelijke speler was voor zijn ploeggenoten. “Ik liep altijd te zeuren, het lag nooit aan mij. Maar ik heb wel het idee dat ik minder mondig was dan de jeugd van nu.” Hij probeert het goede voorbeeld te geven. “Ik wil die jonge jongens helpen, het mag geen belemmering voor ons als team vormen dat er spelers tussen lopen die een te grote mond hebben. Ik leer ze dat een weerwoord hebben niet altijd goed is, probeer ze het voorbeeld te geven.”

Klundert presteert dit seizoen ondermaats, maar Mukoko heeft alle vertrouwen in een goede afloop. “De eerste seizoenshelft was dramatisch. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar in negen van de tien wedstrijden die we verloren, hadden we echt heel veel pech. Een bal die op de paal gaat, een doelpunt dat onterecht wordt afgekeurd of een wereldgoal van de tegenstander: dat soort dingen. “Vrezen voor de toekomst van de zaterdag tweedeklasser doet hij niet. “Ons team zit vol kwaliteit.”