Samen kampioen worden in de vijfde klasse. Als de broertjes Jeroen en Tijmen Ooms de film van dit seizoen alvast even vooruitspoelen, is dat toch wel zo ongeveer hoe het moet eindigen. Al zullen de links- en rechtsbuiten van TVC Breda daar nog wel even voor aan de bak moeten. “Hopelijk kunnen we elkaar nog een paar assistjes geven!”
mediplus banner
Dat ze ooit nog eens samen op het veld zouden staan, zal voor weinig mensen die ze kennen een verrassing zijn, vertelt Jeroen, met negentien jaar de oudste van de twee. “We voetbalden altijd al op een veldje bij ons in de buurt. Dat was en is onze favoriete bezigheid.” De zeventienjarige Tijmen vult hem aan. “Dat ging er soms hard aan toe, maar nooit echt over het randje hoor.”

Nooit ruzie
Van het veldje naar de club, allebei waren ze er vroeg bij. “Ik begon bij TVC toen ik zes was, Tijmen nog een jaartje eerder. Het was bij ons om de hoek en al onze vrienden zaten er ook, dus dat was geen moeilijke keuze.” Onlangs maakte de jongste van het stel zijn debuut bij het vlaggenschip, iets wat Jeroen al wel een tijdje aan zag komen. “Hij trainde al een poosje bij ons mee en begon steeds sneller, maar ook sterker te worden. Thuis hadden we het er natuurlijk al vaker over gehad, wanneer we eindelijk echt samen gingen voetballen, dan ben je wel trots.”

Ook voor Tijmen, die ooit hoopt uit te groeien tot vaste basisspeler, was het een bijzonder moment, vertelt hij. “Het was leuk, maar toch ook wel een beetje spannend. Ineens tegen veel grotere jongens. Gelukkig was ik het al wel gewend van de trainingen.” Zijn broer gaf hem wat tips. “Vooral rustig blijven en gewoon je ding doen, dat heb ik geprobeerd.” Sowieso was de aanwezigheid van Jeroen een geruststelling, want zo beweren ze allebei. “We hebben echt nooit ruzie, dat is best bijzonder he?!”

Eén doel
En dat is maar goed ook, want ook op het veld staan ze behoorlijk dicht bij elkaar in de buurt. Tijmen trapt af. “Ik ben een rechtspoot op rechts, vind het leuk om acties te maken en scoor natuurlijk ook graag.” Jeroen, linksbuiten van beroep, voegt daar nog wat aan toe. “Hij verricht ook heel veel verdedigend werk, daar zou ik best wat meer van willen hebben. Van zijn werklust. Tijmen heeft ook een goede voorzet in huis.” De ‘oudste Ooms’ zwerft over de linkerflank. “We zijn allebei dribbelaars, gewoon lekker je mannetje passeren.” Soms kijkt de jongeling, die ook nog zijn minuten maakt bij de B2, jaloers naar zijn broer, moet hij bekennen. “Ik zou wel net zo sterk als hem willen zijn. Op een gegeven moment ben ik heel snel gegroeid, maar nog niet echt in de breedte.”
kootstra_newBij TVC hebben ze het allebei in ieder geval uitstekend naar hun zin. “Je kent iedereen, daardoor voelt het als thuiskomen. Lekker ouwehoeren, een soort familie.” Maar met alleen gezelligheid word je natuurlijk geen kampioen en dus moeten er de komende maanden punten gepakt gaan worden, weet de linksbuiten. “Op zich staan we er goed voor, maar er zijn nog wat teams die ons in kunnen halen. Toch denk ik dat het kampioenschap er nog wel in zit, we moeten nog tegen iedereen.” Want de gebroeders Ooms, die op drie minuten van het complex wonen, maar toch vaak de scooter pakken, hebben eigenlijk maar één doel: “Samen kampioen worden, dat zou vet zijn!”

Klik op TVC Breda voor het laatste artikel over de club.