The Gunners groeit en bloeit: hertjes, bambiteam én veel jeugd

Voetbalvereniging The Gunners was nog nooit zo groot als nu. Met 460 leden heeft de club uit de Haagse Beemden een recordaantal te pakken volgens interim-voorzitter Mario van der List. Het geheim van dit succes? Veel aanwas van de jongste jeugd, een vrouwenteam en een actieve activiteitencommissie.

Van der List werd in november interim-voorzitter nadat niemand opstond om die taak op te pakken. Hij zat al in het bestuur voor de technische zaken, maar besloot dit ernaast te doen. “Ik heb hier jarenlang met plezier gevoetbald en wilde de vereniging iets teruggeven.” Hij merkt dat The Gunners groeit, voornamelijk door de aanwas van kinderen uit de wijk. “Daarnaast zien mensen dat The Gunners gewoon een hele gezellige vereniging is om een balletje te trappen en wij veel organiseren. Ook is het zo dat steeds meer clubs overstappen naar de zaterdag, waar wij al een gevestigde naam zijn als zaterdagclub.”

De komst van een vrouwenteam heeft de Bredase vereniging ook goed gedaan. “De senioren, ze noemen zichzelf het hertjesteam, zijn al twee keer op rij kampioen geworden. Dat is een positieve impuls voor de club geweest, die dames zorgen niet alleen voor een leuke sfeer binnen de vereniging, maar inmiddels hebben ook veertien meisjes van tussen de 6 en 12 jaar zich aangemeld voor het bambiteam. Dat team wordt dan weer getraind door twee leden van het hertjesteam.”

Zoals veel clubs heeft ook The Gunners moeite met het vinden van genoeg vrijwilligers. Van der List is echter trots op de bereidheid van de selectiespelers om enkele jeugdelftallen te trainen. “Die doen dat nu op dinsdag en donderdag voor hun eigen training begint, dat is geweldig. Hopelijk vinden ze het zo leuk dat ze een trainerscursus willen volgen, want ons doel is om uiteindelijk in elke leeftijdscategorie een geschoolde trainer te hebben.” Hij is trots op de huidige jeugdafdeling. “We hebben maar liefst twee JO19-teams, terwijl we de afgelopen jaren niet eens één JO19 hadden. Dat maakt de doorstroming naar de senioren een stuk makkelijker, zonder JO19 is de stap voor jongens van de JO17 naar de selectie wel heel groot. Dat leidt er dan weer toe dat spelers de club sneller verlaten, daarom zijn we extra blij met de JO19.”

Hij vindt wel dat het eerste team stappen moet zetten. “We spelen nu in de vierde klasse, dat is echt te laag. We moeten een stabiele derdeklasser worden, alleen is het lastig om hier weg te komen. In de vierde klasse heb je drie of vier teams die strijden om de bovenste plaatsen en bij de rest is het vooral ‘van dik hout zaagt men planken’. Onze spelers zijn technisch heel vaardig, maar ik mis weleens de mentaliteit om op het juiste moment iemand over de reclameborden te schoppen zodat een wedstrijd kantelt. Je moet een paar spelers hebben met die instelling. Ik vind het ook onbegrijpelijk dat jongens een weekendje weg gaan tijdens het seizoen. Dat was bij ons vroeger ondenkbaar, wij deden er alles voor om in het eerste elftal te kunnen spelen. Dat was echt een eer. Sterker nog, als je een concurrent had, schopte je die liever tijdens de training al onderuit zodat jij zaterdag zou spelen.” Hij ziet dat de jeugd van tegenwoordig veel meer afleiding heeft dan voetbal. “Maar ik vind dat je van een selectiespeler mag vragen dat die alles doet voor een goed resultaat, anders ga je maar in een lager seniorenteam spelen. Dat kan ook bij ons.”

Maar al met al is Van der List tevreden. “Ik kom met veel plezier bij The Gunners.”