Meindert Dijkstra doet stapje terug bij jeugdliefde: ‘Het was een geslaagd seizoen’

Na veel twijfels besloot Meindert Dijkstra (51) onlangs om er geen tweede jaar aan vast te plakken als hoofdtrainer van SAB. De oefenmeester heeft een eigen bedrijf en wil meer tijd doorbrengen met zijn vrouw en drie kinderen. “Ik ben blij dat ik de club met opgeheven hoofd kan verlaten.”

Maar liefst 47 jaar nadat hij als 6-jarig voetballertje werd weggeplukt door NAC Breda, keerde Meindert Dijkstra afgelopen zomer terug bij SAB als trainer. De voormalige verdediger speelde als prof behalve voor de trots van Breda ook voor Willem II, Notts County, RBC en TOP Oss en behaalde hierna zijn trainerspapieren. Na periodes bij JEKA en Unitas’30 was Dijkstra gevleid dat SAB hem de kans gaf om als hoofdtrainer aan de slag te gaan bij Sint Anna Boys. “Het was een eer dat mijn oude cluppie vertrouwen in me had. Het bestuur gaf me de doelstelling mee om ervoor te zorgen dat we in de vierde klasse zouden blijven als promovendus”, zegt Dijkstra. Al ruim voor het einde van de competitie kon er een vinkje achter deze missie: SAB zette onder leiding van Dijkstra namelijk behoorlijke stappen. De jonge selectie speelde dit seizoen verzorgd voetbal en op sportpark Ruiterboslaan hoefde men zich geen zorgen te maken over degradatie. “Ik heb gewerkt met prettige, leergierige jongens. Ik weet ook zeker dat SAB 1 een mooie toekomst tegemoet gaat.”

Dijkstra zal daar voorlopig echter geen deel van uitmaken. Na veel twijfels besloot hij om volgend jaar naar eigen zeggen een ‘sabbatical’ te nemen als trainer. Dit heeft niets met SAB te maken en zijn liefde voor het trainersvak is ook allerminst afgenomen in het succesvolle jaar. “Maar ik wil graag meer tijd doorbrengen met mijn gezin”, zo legt de Bredanaar zijn keuze uit. “Ik heb drie kinderen: Marvin, Justin en Caitlin en wil graag meer tijd met ze doorbrengen. Marvin voetbalt bij JEKA, Justin is gestopt en Caitlin speelt op dit moment voor CTO Zuid in Eindhoven en Jong Oranje onder 19, waar ze aanvoerder is. Ik vind het leuk om mijn zoons meer te zien en ik wil zoveel mogelijk wedstrijden van mijn dochter live bijwonen. Ze is echt een talent en Caitlin wil ook graag prof worden. Ik ben benieuwd hoe ver ze kan komen”, zegt hij. Naast het voetbal heeft Dijkstra ook nog een eigen bedrijf, Bahm-Holland/Breda, waarmee hij zich richt op personeelsbemiddeling.

Het is duidelijk: Dijkstra zal zich niet vervelen als hij volgend seizoen geen hoofdtrainer is. De voetballiefhebber is trots dat hij een succesvol seizoen heeft gedraaid met SAB. “Ik ben blij dat ik de club met opgeheven hoofd kan verlaten”, zegt hij. “Het had me niet lekker gezeten als we dramatisch gepresteerd hadden, maar ik kan zeggen dat we met z’n allen heel goed werk hebben geleverd. Het gaat goed met SAB en ik blijf de club uiteraard volgen. Wie weet kom ik volgend seizoen af en toe kijken, maar er zijn ook nog vele andere leuken dingen om te volgen. Mijn oude club NAC bijvoorbeeld, waar ik ook wat vaker naartoe hoop te gaan. Thuiswedstrijden in het Rat Verlegh Stadion zijn namelijk magisch.”