Roman Talboom (19) voetbalt al sinds zijn vierde en heeft bij diverse clubs meegelopen zoals: Tvc Breda, KNVB ,Boeimeer, JEKA , FC Eindhoven en is nu weer terug spelend voor JEKA. Dit is zijn tweede jaar selectie waarvan een bij FC Eindhoven en een bij JEKA. Op 15 jarige leeftijd maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal van BSV Boeimeer.

verfhuys-breda

Zijn naam is Roman Talboom. Hij is 19 jaar oud en voetbalt bij RKVV JEKA in Breda. “Verleden jaar heb ik aan het profvoetbal mogen proeven bij FC Eindhoven en gemerkt dat ik meekan op dat niveau. Ook zit ik nog op school en volg ik de opleiding Sport en Bewegen niveau 4 waar mijn mentor Ivo van Moergestel is en ja die is ook mijn trainer bij JEKA. Buiten het voetbal ga ik 3x per week na de sportschool om me lichaam zo fit mogelijk te houden. Buiten dat breng ik veel tijd door met mijn familie, vriendin en vrienden.”

Ambities genoeg voor Roman Talboom maar zijn uitstapje naar FC Eindhoven was wel een hele mooie. “ Afgelopen seizoen heb ik aan het profvoetbal mogen proeven. Daar heb ik gemerkt dat ik me goed heb ontwikkeld en mooie stappen heb kunnen maken. Mijn doel is om daar te eindigen en mijn eigen plafond te bereiken waar dat is zullen we in de toekomst zien.”

Het seizoen is natuurlijk alweer begonnen voor JEKA met 1 punt uit drie wedstrijden. “Persoonlijk heb ik een goede start gemaakt dit seizoen als spits. Heb over alle wedstrijden dus vriendschappelijk, competitie en beker 6 doelpunten uit 7 wedstrijden. Ook merk ik dat we als team stappen maken we zijn dit seizoen begonnen met veel nieuwe jongens en een nieuw systeem dus het was in het begin allemaal even wennen. We maken stappen als team en denk dat wij als JEKA 1 met deze selectie een stabiele middenmoter kunnen worden.”

Als hoogtepunt beschrijft Roman Talboom natuurlijk zijn jaar bij FC Eindhoven. “Ik heb daar zo veel geleerd en mooie ervaringen op gedaan. Gespeeld tegen en met grote talenten. Ook gespeeld tegen en met spelers die betaald voetbal ervaring hebben. Ja daar leer je natuurlijk ontzettend veel van en dat jaar zal ik nooit vergeten.” Natuurlijk hoopt hij ooit weer in het profvoetbal terug te treden.

Elke voetballer heeft wel een voetballer of oud voetballer waar je tegenaan kijkt bij Roman Talboom is dat Hakim Ziyech, “niet eens dat ik als voetballer op hem lijk maar ik vind het zo mooi en sterk van hem hoe ver hij het nu geschopt heeft. Men had vaak kritiek op hem maar hij heeft zijn voeten laten spreken en de haters de mond gesnoerd.”

Roman Talboom heeft natuurlijk ook medespelers waar hij tegenop kijkt maar vooral spreekt hij over Jules Philippart. “Hij heeft een bepaalde rust aan de bal en raakt nooit in paniek aan de bal. Buiten dat heb ik ook een goeie band met Jules we kunnen vaak samen lachen. Maar ook helpt Jules mij vaak met dingen binnen of buiten de lijnen en geeft hij mij advies, hij heeft natuurlijk wel wat ervaring binnen het voetbal ook bij NAC gespeeld in Amerika dus kan veel van hem leren.

Het belangrijkste van voetbal is natuurlijk het plezier in het spel maar Roman zelf vind het mooiste.: “Het naar de wedstrijd toe leven dat vind ik het mooiste wat er is ik ben voor iedere wedstrijd zenuwachtig maar wel gezonde zenuwen. Ik wil iedere wedstrijd belangrijk zijn voor het team en de 3 punten mee naar huis nemen. Ik kan dan ook heel chagrijnig zijn als dat niet gebeurd.”