JEKA zit niet stil gedurende de coronabreak. De grootste voetbalclub van Breda opende een nieuw hoofdveld, presenteerde de vernieuwde jeugdorganisatie en maakt plannen voor de toekomst. Voorzitter Philip Bos (54) wil de naam van de club eer aan blijven doen.

het uitzendbureau
Op zondag 20 september opende JEKA zijn nieuwe hoofdveld. Een kunstgrasmat in eigen beheer. De tricolores hebben nu drie kunstgrasvelden, drie natuurgrasmatten en nog een half natuurveld. “Het is ontzettend fijn dat onze teams nu op drie velden meer kunnen trainen zonder last te hebben van de weersomstandigheden. Daar zijn we heel blij mee en hebben we lang voor gespaard. Je praat over een investering van zo’n zes ton.” Het hoofdveld heeft ledverlichting op wedstrijdniveau waardoor nu ook op de donkere dagen langer doorgespeeld kan worden.

Jeugd
Op hetzelfde moment presenteerden de rood-wit-blauwen hun nieuwe jeugdafdeling. “In juni hebben we al een hoofd jeugdopleiding aangesteld, Arnoud Jonker, en in augustus kwam daar zijn assistent Thomas de Ridder bij. Daarnaast hebben we twee extra begeleiders gevonden voor de breedtesport in de jeugd van O13 tot en met O19  jaar. Daarmee hebben we nu echt een professioneel team  dat de jeugd naar een hoger niveau kan tillen. Het zijn gediplomeerde mensen, zo krijgen onze jongste spelers nu een trainer met een UEFA-B diploma.”

“De plannen voor deze professionalisering zijn mogelijk geworden nadat we de afgelopen jaren eerst de financiële positie van onze club moesten verbeteren. Langzamerhand kwam er ruimte om ook te sparen voor een nieuw kunstgras hoofdveld. Dan kun je alleen de kosten maken die hoognodig zijn. Nu alles financieel in orde is, waarbij corona ons natuurlijk ook financieel weer voor nieuwe uitdagingen plaatst, hebben we weer stappen kunnen zetten met onze jeugdorganisatie. We heten niet voor niets Jeugdig Enthousiasme Kan Alles.”

Breedtesport
En dan heeft Bos het dus niet alleen over de selectieteams. “Met die teams gaat het al best goed, ze spelen allemaal op divisieniveau. Wij kijken echter ook naar de breedte en dat maakt ons uniek. Onze hoofd jeugdopleiding heeft duidelijk in zijn profiel staan dat hij er zowel voor de selectie als breedtesport is. Wij willen de hele jeugd vooruithelpen. Iedere jeugdspeler van JEKA moeten worden uitgedaagd op zijn of haar niveau. Dat is met onze nieuwe organisatie nog beter mogelijk geworden. Dankzij de uitbreiding van de begeleiding kunnen wij nu iedere jeugdspeler de aandacht geven die hij of zij verdient.”

De volgende ambitie is het behalen van een KNVB-certificering voor de jeugdopleiding. “Op regionaal niveau”, vertelt Bos. “Daar zijn we nu plannen voor aan het maken. We voldoen al aan veel eisen, maar willen dat ook zo houden. Door aan dit kwaliteitsprogramma mee te doen, zorgen we voor de verdere professionalisering van JEKA.”

Klik hier voor meer artikelen over JEKA
Klik hier voor meer informatie over JEKA