Ognjen-Peric-Soccer-Academy-Breda

Ognjen Peric heeft in acht jaar tijd een succesvolle voetbalschool opgestart. Soccer Academy Breda is inmiddels een gevestigde voetbalschool in Breda en een podium voor kinderen met veel talent, die het maximale uit zichzelf willen halen. Soccer Academy is uitgegroeid tot zowel een voetbalschool als een voetbalacademie waar verschillende talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen.

mediplus bannerOgnjen, ook wel ‘Ogi’ genoemd, is oprichter en eigenaar van Soccer Academy Breda. Zelf moest hij zijn eigen voetbalcarrière vroegtijdig stoppen door een vervelende rugblessure. “Ik begon in de jeugd bij Advendo en maakte, na een aantal jeugdelftallen te hebben doorlopen, de stap naar RKVV JEKA. Hier heb ik tot aan de A1 alle jeugdelftallen doorlopen op divisie-niveau.” Als speler stak Ogi altijd veel tijd in zijn eigen ontwikkeling. Zo was hij buiten de trainingen ook altijd op de velden te vinden. “Ik heb altijd bij JEKA op een redelijk niveau gespeeld en trainde buiten de trainingen om ook altijd voor mezelf. Ik stak er uiteindelijk dezelfde uren in voor mezelf als voor de trainingen, om beter te worden.”

In 2013 startte Ogi de voetbalschool vanuit zijn passie voor het spelletje en heeft daar vervolgens zijn werk van gemaakt. Vier jaar geleden werd de voetbalschool omgeturnd tot twee delen, zo ging hij verder met de voetbalschool en een stukje academie. “Wij zijn echt een voetbalschool waar niet zomaar iedereen naartoe komt. Bij de voetbalschool kun je één tot twee keer in de week extra trainen naast de reguliere training bij je eigen vereniging. Bij de academie laat je volledig jouw club los, dan kom je echt in onze club en dan train je ook vier en soms zelfs vijf keer in de week bij ons. Van alle kinderen die bij ons trainen heeft 80 tot 90 procent de potentie om bij een BVO te spelen. We werken echt met goede spelers die aan zichzelf willen werken en beter willen worden, we beloven de kinderen geen BVO.” Soccer Academy Breda biedt de jonge talenten als het ware een podium met prachtige wedstrijden, toernooien, goede trainers en daarnaast een goed plan om zichzelf te kunnen ontwikkelen.

“Bij ons zitten 50 jongens in de voetbalschool en 60 jongens in de academie. Van die 60 jongens lopen er 30 stage bij een profclub. Dat geeft wel aan in welke vijver wij zitten en ook waar we voor willen staan. Wij staan voor een voetbalschool die met kwalitatief goede jongens werkt en ons doel is uiteindelijk om het maximale eruit te halen.” Zo ziet de trainer de kwaliteit bij verschillende vereniging erg achteruitgaan, wat te maken heeft met een vrijwilligerstekort. “Iedereen in Nederland opent een voetbalschool, maar ook mensen die überhaupt nog nooit gevoetbald hebben of verstand hebben van training geven. Ze weten dat er markt voor is. Omdat er veel misgaat, proberen wij als voetbalschool de kinderen uit de  omgeving iets aan te bieden. Als je bij de verenigingen twee uur in de week traint, dan train je bij mij zes of acht uur in de week. Wij willen kwalitatief goede jongens verzamelen, ze de perfecte omgeving bieden en dan zal uiteindelijk uitwijzen wat hun eindstation is.”

Ook is de Soccer Academy bezig om het niveau van het meidenvoetbal op te krikken. “Bij de voetbalschool hebben we nu meiden die echt getalenteerd zijn en zich op de top van Nederland kunnen ontwikkelen. Die meiden zitten bij ons in de voetbalschool en trainen één of twee keer per week bij ons. Wij zouden heel graag willen dat we ook in onze academie meer meiden hebben die uitsluitend zo goed zijn dat ze per definitie bij jongens moeten voetballen.” Zo gelooft de leermeester er ook in dat meiden tussen de jongens moeten voetballen om het maximale eruit te kunnen halen. “De top van de meiden van Nederland moet tot vijftien jaar gewoon tussen de jongens blijven voetballen.”

Bij de training wordt er gewerkt aan verschillende facetten in het voetbal, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de jonge talenten. “Wij willen de jeugd laten voetballen hoe Barcelona, Manchester City en Ajax voetbalt. Bij ons staat het zoeken van de voetballende oplossing altijd centraal. Wij leggen de nadruk niet op korte termijn resultaat. De kinderen moeten uiteindelijk weten waarom ze iets doen en daarom altijd de voetballende oplossing kiezen.” Op korte termijn leidt dit niet altijd gelijk tot het beste resultaat, maar ze zullen er op lange termijn de vruchten van plukken. “Aan het begin verliezen de kinderen soms een potje vanwege de voetballende oplossing, maar gaandeweg gaan de kinderen beter voetballen en dat zorgt voor een beter resultaat op de lange termijn. Wij hebben alleen maar eerste elftallen en hebben ook internationaal gewerkt. Zo hebben we verschillende grote voetbalreizen gemaakt en dat maakt ook de professionaliteit van de voetbalschool. Dat is een andere beleving.”

kootstra_new

Op de maandag wordt er altijd getraind in de kleine technische vormen en worden de duels opgezocht. Op de dinsdag en woensdag wordt er getraind op positiespel. Vervolgens wordt er op de donderdagtraining wedstrijdgericht getraind om ze te triggeren richting de zaterdag. “We trainen bij TVC in Breda en hebben vijf teams in een competitie zitten. Ongeveer de helft van de spelers komt bij ons uit de regio en de andere helft komt echt overal vandaan. Er zijn veel jongens die een aanbieding van een BVO afslaan en bij ons komen spelen. Kunnen ze naar een Ajax, Feyenoord of PSV dan gaan ze gelijk, maar staan ze voor de keuze voor een kleinere BVO, dan kiezen ze nog weleens voor ons. Uiteindelijk zie je dat deze kinderen op latere leeftijd alsnog een stap kunnen maken naar een BVO.”

De voetbalschool zoekt vaak wedstrijden op BVO-niveau op, om de kinderen optimaal te laten ontwikkelen. “In de maand oktober en september hebben we wel meer 30 wedstrijden gehad tegen verschillende BVO’s als Ajax, PSV, Utrecht, Willem II, etc. Wij laten de kinderen tegen allerlei culturen en andere manieren van spelen voetballen.” Om deel te kunnen nemen aan de voetbalschool, moeten de kinderen de voetbalschool zelf benaderen dat ze graag bij de voetbalschool willen trainen. Er vindt dan een training plaats en dan kan de beslissing worden gemaakt of ze de stap willen en kunnen maken naar de academie. “Het is voor ons belangrijk dat de kinderen zelf interesse tonen. Wij weigeren ook vaak kinderen, omdat we ze niet goed genoeg voor de opleiding vinden. Ze mogen wel bij ons trainen, omdat we deze jongens beter willen maken, maar dat wilt niet zeggen dat ze in de academie mogen instromen. Het is belangrijk dat we met kwalitatief goede kinderen werken, zo zijn er een stuk of 70 vanuit ons direct naar een BVO gegaan en misschien wel 100 die vanuit een BVO bij ons zijn komen trainen.”

Over de inbreng van de voetbalschool in de ontwikkeling van de kinderen is Ogi heel reëel. “Uiteindelijk maakt een voetbalschool een kind maar 10 tot 20 procent beter, het moet ook vanuit het individu komen. Meer dan dat kan een voetbalschool niet doen, dat gaat gewoon niet. We hebben nu een meerdere jongens die kunnen kiezen uit verschillende BVO’s, maar ik heb ook kinderen die al langer in de opleiding zitten en nog wachten op die ene kans.”

Soccer Academy Breda werkt met de mensen die kijken naar de lange termijn en niet op de korte termijn, om zo snel mogelijk bij een BVO te komen. “Die weigeren wij dan ook in onze opleiding. Gaan ze op de korte termijn weg, dan gunnen we het hen ook. Als na twee maanden een PSV komt, dan is dat fantastisch, maar als dat niet gebeurd moet je wel bereidt zijn te willen en daarvoor te werken.”

Het is dan ook belangrijk welke ouders erachter zitten. “Ouders moeten wij ook opleiden en daarmee gaan wij ook in gesprek. Ouders brengen hun kind, zitten in de auto met hun kind, praten daarmee en beïnvloeden het kind. We moeten de ouders uitleggen hoe het zit met de ontwikkeling en hoe je daarmee om moet gaan.” Ogi heeft zelf gewerkt binnen verschillende BVO’s en veel amateurverenigingen. “Ik krijg vaak de vraag waarom ik niet binnen een BVO werk. Dat doe ik niet, omdat ik alleen aan de slag wil in de onderbouw om daar specifiek bezig te zijn met de techniektraining van die jongens. Dat is wel alleen in de top vier, daar heb ik ambitie voor. Maar niet als hoofdtrainer, dat heb ik al gedaan.”

De voetballende oplossing betaalt zich op lange termijn terug in goede resultaten. Zo zijn de teams tot onder de 13 dit jaar ongeslagen kampioen geworden met alleen maar overwinningen in de competitie op het hoogste amateurniveau. “Dat is niet waarvoor we willen staan, maar geeft wel aan dat we goed bezig zijn. We laten ze ook tegen betere en oudere teams spelen, zodat ze ook weten wat verliezen is en in de weerstand zitten.” Daarnaast is het inschrijven heel simpel. “De Academie bestaat uit kinderen tussen de 9 en 13 jaar en voetbalschool uit kinderen van 8 tot 16 jaar. Als je interesse hebt, kun je contact opnemen door een mail te sturen of te bellen. Dat kan altijd.”

Meer informatie over Soccer Academy Breda? Klik hier.