Hij is pas negentien jaar, maar speelt al anderhalf seizoen in het fraaie paars-witte tenue van TVC Breda 1. Leroy van Berkom maakt als centrale verdediger een stormachtige ontwikkeling door bij de trots van Tuinzigt, dat met twaalf punten uit vier duels voortvarend aan het seizoen is begonnen.

roha shop

TVC Breda heeft een jeugdige selectie, die een frisse indruk maakte in de eerste wedstrijden van het seizoen in de vijfde klasse A. Leroy van Berkom is als 19-jarige bepaald niet de jongste speler in het team van Nijs Kivits en dat merkt de verdediger aan kleine dingen. “In het veld maak ik soms slimmere keuzes dan mijn jongere teamgenoten, omdat ik al anderhalf seizoen in het eerste speel. Maar ik moet zelf ook nog veel leren”, voegt hij daar snel aan toe. “We hebben zeven spelers die ouder zijn dan twintig en bij die jongens zie je dat ze pas écht veel ervaring hebben. We hebben een goede mix van ervaring en talent en dat leverde tot nu toe mooie resultaten op.”

Een tegengoal
TVC Breda gooide de afgelopen seizoenen bepaald geen hoge ogen op het laagste amateurniveau, maar de Viola’s van het Zuiden begonnen voortvarend aan het nieuwe voetbaljaar. Wat is er veranderd? “In de voorgaande seizoenen was het hier een komen en gaan van spelers. Ook stopten er soms halverwege het voetbaljaar ineens jongens, waardoor de selectie niet breed was”, zegt Van Berkom. “Maar nu staat er een ingespeeld team.” De club uit Tuinzigt scoorde in de eerste vier duels maar liefst 24 keer en incasseerde slechts één tegengoal. “Dat was tot nu toe het dieptepunt van het seizoen”, vindt de kritische verdediger.

500 meter
Gelukkig voor Van Berkom is TVC nog ongeslagen, want de centrale verdediger heeft een bloedhekel aan verliezen. “Na een nederlaag kan iedereen thuis het beste uit mijn buurt blijven.” De rechtspoot heeft na een eventuele verloren thuiswedstrijd niet veel tijd om onderweg naar huis zijn hoofd leeg te maken. Hij woont namelijk op ongeveer 500 meter afstand van sportpark Kwakkelhut. “Het is heerlijk dat ik zo dichtbij mijn cluppie woon”, vindt Van Berkom. “TVC Breda is een hele hechte, gezellige club, waar ik van kleins af aan al met veel plezier speel. Ik ben hier opgegroeid met mijn vrienden en nu spelen we samen in het eerste team. Neem Mike Vermeulen: met hem vorm ik al jarenlang een centraal duo in de verdediging.”

Op het moment dat Het VoetbalJournaal met Van Berkom spreekt, ligt het seizoen na vier duels stil door de coronamaatregelen. Ondanks de onaangename pauze, staat de clubjongen meteen paraat als de competitie weer wordt hervat. “Met TVC Breda trainen we niet, maar ik blijf fit door naar de sportschool te gaan. Van mij mag het seizoen liever vandaag dan morgen worden hervat. Het is even afwachten hoe we uit deze lockdown komen, maar ik vind dat we sowieso met TVC Breda voor het kampioenschap moeten gaan. Daar hebben we genoeg kwaliteit voor.”

 

Klik hier voor meer artikelen over TVC Breda
Klik hier voor meer informatie over TVC Breda