Freeke Hengeveld is 15 jaar en speelt bij VV Bavel, Deltalent en Code Oranje. Op 10-jarige leeftijd begon zij met voetballen bij JEKA. Na een jaar is ze naar VV Baronie gegaan en is hier meerdere teams afgegaan voordat ze de overstap maakte naar VV Bavel.

De jonge voetbalster studeert aan het Johan Cruijff college en volgt hier de opleiding Sport & Coaching. Verder loopt ze stage bij Code Oranje Instituut, VV Baronie, NAC Breda en Deltalent. Hier geeft ze voornamelijk training, maar doet er soms ook andere projecten als een kamp organiseren en social media onderhouden. Naast haar opleiding en stage voetbalt zij zelf als verdedigende middenvelder bij VV Bavel in de hoofdklasse.

Vroeger voetbalde Hengeveld altijd buiten, of ze alleen was of met vrienden maakte daar geen verschil in. Toen haar moeder aan haar vroeg of ze op voetbal wilde zei ze gelijk ‘ja’. Ze is toen heel even in een jongensteam gaan voetballen bij JEKA voordat ze naar het meidenteam is gegaan. ‘’Hier heb ik niet lang gespeeld omdat het team niet bij me paste. In datzelfde jaar ben ik naar VV Baronie gegaan en speelde ik in de MO11-1. Vervolgens werd dat MO13-1’’. In het tweede jaar dat ze in dit team speelde besloot ze dat ze meer uitdaging nodig had en ging toen ook met de MO17-1 meespelen. Hierna werden dat de MO15-1 en de MO19-1. In dat jaar werd ze geselecteerd door talentenacademie Leon Hutten en heeft daar een jaar meegetraind. Ook begon ze in de MO13-1 met Deltalent, hier speelt zij nu voor haar vierde jaar. Afgelopen seizoen heeft Hengeveld de overstap gemaakt van VV Baronie naar VV Bavel. ‘’VV Bavel begon dit seizoen namelijk met een selectieteam die op hoog niveau gaat spelen. Ook heb ik ervoor gekozen om naar Code Oranje te gaan. Hier volg ik de Code 2 opleiding.’’ Volgend seizoen gaat ze deelnemen aan de Code 03 opleiding, dan zit ze in een team bij Code Oranje en zal zij hiermee ook haar competitiewedstrijden spelen. Ze traint nu zes keer per week en speelt op zaterdag een wedstrijd.

Ambities van Hengeveld zijn om zo veel mogelijk uit haarzelf te halen en op zo hoog mogelijk niveau te voetballen. Daarnaast zou ze graag bondscoach willen worden van het Nederlands meidenelftal. Bij BVO werken lijkt haar ook heel leuk. Toen we haar vroegen over het huidige seizoen vertelde ze dat het erg goed is gegaan. ‘’Ik heb het idee dat ik de juiste keuzes heb gemaakt voor dit seizoen en dat ik kwalitatief erg vooruit ben gegaan. Ik ben ook erg blij dat ik nu extra train bij Code Oranje Instituut en Deltalent.’’ Wel vindt de voetbalster het jammer dat ze dit seizoen zo weinig wedstrijden heeft kunnen spelen door corona.

Een vast hoogtepunt zegt Hengeveld niet te hebben, maar vind dit seizoen wel het hoogtepunt in haar voetbalcarrière. Helaas is bij de club niet alles gelopen hoe het hoorde en daarom heeft ze ervoor gekozen om volgend seizoen over te stappen naar Code Oranje Instituut opleiding 3. ‘’Ik ben overtuigd van deze keuze omdat ik nu deelneem aan de Code 2 opleiding en het erg naar mijn zin heb. Ook loop ik stage bij Code Oranje en hier krijg ik ook veel mee over de organisatie.’’ Een goal die zij scoorde in haar eerste wedstrijd bij VV Bavel is toch ook wel een klein hoogtepuntje. Het dieptepunt in haar carrière is corona. Ze vindt het heel erg jammer dat ze in deze periode geen competitiewedstrijden kan spelen.

Als doel heeft de middenvelder om fysiek nog sterker te worden en leren omgaan met fouten maken. ‘’Als ik dat onder controle krijg kan ik nog sneller vooruit.’’ Haar doel voor training geven is om steeds meer te oefenen op verschillende leeftijdscategorieën. Na haar opleiding wil ze graag werken bij Code Oranje Instituut en vanuit hier doorgroeien naar BVO’s of de KNVB.

De voorbeeldvoetballer van Hengeveld is Frenkie de Jong. ‘’Zijn spel is heel uniek. Ik vind het leuk om naar hem te kijken en dit zelf toe te passen in mijn eigen spel. Hij heeft veel overzicht van het veld, kiest altijd de goede positie en heeft rust aan de bal.’’ Vaste rituelen voor een wedstrijd heeft ze niet. Wel zorgt ze ervoor dat ze de avond ervoor op tijd naar bed gaat. Hobby’s heeft Hengeveld niet veel tijd voor. Mocht ze toch even echt niks te doen hebben, dan kijkt ze graag YouTube of Netflix. In vakanties of vrije weekenden doet ze graag iets leuks met haar vrienden.

Lovend is Hengeveld over Ischa Immers van Code Oranje. ‘’Hij is een hele goede trainer/coach. Ik ben daarom ook blij dat ik stage bij hem loop. Ook zie ik in sommige karaktereigenschappen mezelf terug en hebben we een goede band.’’ Wat voetbal zo belangrijk maakt voor haar is dat ze even helemaal nergens aan denkt. Het is een uitlaatklep en ze vindt het heel erg leuk om te doen. ‘’Als ik een week niet voetbal word ik gek haha. Mocht het even iets minder gaan dan is het na een training of wedstrijd weer veel beter!’’