Dat Bram Umar een traktatie voor het oog is, wisten de supporters van Baronie na vorig seizoen al wel. En in de klinkende 8-0 tegen AWC onderstreepte hij zijn reputatie nog maar eens. Hij voelt zich inmiddels helemaal thuis als rechtsachter van de Bredase hoofdklasser.

roha shop

 

Het was voor Bram Umar (21) afgelopen seizoenen even wennen. Als een van de grootste talenten uit de Baronie-jeugdopleiding kwam hij bij het eerste. Daar zette trainer Jurriaan van Poelje hem echter niet op het middenveld neer, maar als rechtsachter. “Ik heb niet het lichaam van Jamie (Kankam) of Aart (Veldhof), dus moet vooral slim spelen. Trent Alexander-Arnold van Liverpool is daarin een voorbeeld voor me. Hij is ook niet heel breed, maar wel slim en heeft een goede trap. Ik merk dat het verdedigen me steeds beter afgaat. Ik zou vorig jaar altijd voor het middenveld hebben gekozen, maar nu twijfel ik toch wat mijn favoriete positie is. Als rechtsachter krijg ik vaak de bal, we bouwen veel op over rechts.”

Concurrentiestrijd
Baronie kende een vliegende seizoensstart, met 13 punten uit 5 duels, 20 doelpunten voor en 0 tegen. Umar genoot ook van die openingsfase. “De voorbereiding was al prima, maar ik had niet verwacht dat we zo goed zouden beginnen aan de competitie. We hebben een veel sterkere selectie dan vorig jaar. Dat komt niet alleen door de jongens die erbij zijn gekomen, maar ook omdat iedereen echt beter op elkaar ingespeeld is geraakt. Zo ook in de verdediging. Het was mijn eerste volledige jaar als rechtsback, dat voelt nu veel meer als mijn plek. Samen met Jamie, David (Vermeulen) en Wouter (Prent) vormen we een sterk viertal en Noël (de Graauw) past perfect op ons middenveld.” Hij ziet ook dat de concurrentie binnen de selectie groter is geworden. “We hebben zestien of zeventien jongens die in de basis kunnen staan. Vorig jaar kon je tijdens de partijvorm van de wedstrijdtraining op donderdag al wel zien wie er in de basis zou starten, maar dat is nu echt nog niet zo. Dat heeft de trainer voorafgaand aan dit seizoen ook gezegd: ‘Iedereen kan zomaar in de basis beginnen.'”

Laten gelden
Umar kan niet ontkennen dat de wedstrijd tegen AWC, waarin hij twee knappe doelpunten voor zijn rekening nam en een prachtige assist gaf, goed voelde. “Ik hou er niet van om over mezelf te praten, maar alles lukte in die wedstrijd.” Na dat duel stipte zijn trainer aan dat hij Umar graag vaker in deze rol wil zien, meer betrokken bij de aanval en doelgericht. “Ik ben toch vooral die stille jongen op rechtsachter, mag me aanvallend meer laten gelden, ballen opeisen en op de voorgrond treden.”

Hij betwijfelt of Baronie voor de winterstop nog in actie komt, maar hoopt dat het seizoen wel wordt afgemaakt. “Wij willen kampioen worden en ik heb alle vertrouwen in dat doel, ook na deze coronabreak.”

 

Klik hier voor meer artikelen over Baronie
Klik hier voor meer informatie over Baronie