John de Leeuw (54) doet alles voor NAC. Geen reis is te ver voor een wedstrijd van zijn club. De 54-jarige vrijwilliger brak zijn vakantie al eens eerder af om een wedstrijd van de Bredanaars te bezoeken. Hij steekt wekelijks 25 tot 30 uur in de club van geel en zwart, die hij vanaf zijn tweede al bezoekt.

roha shop

Op zijn tweede werd John de Leeuw door zijn vader voor het eerst meegenomen naar NAC, dat toen nog aan de Beatrixstraat speelde. “Hij stond altijd achter het doel. Mijn moeder twijfelde, maar vond het goed toen mijn vader besloot voor één wedstrijd een kaartje voor een zitplaats te kopen. Tot zijn grote verbazing viel ik tijdens de wedstrijd in slaap. Hij kwam thuis en zei tegen mijn moeder: ‘Dit wordt nooit een NAC-supporter, wie valt er nu in slaap tijdens een wedstrijd?'”

52 jaar later blijkt hoe mis De Leeuw senior zat: John is een van de trouwste NAC-supporters van deze tijd. Hij heeft zelfs gewerkt voor de club en is, nadat hij NAC inruilde voor middelbare school Christoffel in Breda, als vrijwilliger actief gebleven. “Ik ben secretaris van het NAC Museum en hou het archief van de club bij. Daar gaat veel werk in zitten, reken op 25 tot 30 uur per week. Ik krijg soms vragen vanuit de club om iets uit te zoeken en zorg zelf dat het archief up to date blijft. Ik vind het leuk om te doen, we hebben inmiddels haast alle opstellingen vanaf 1912 compleet.”

Vak G
Niks mooiers dan een avondje NAC in het leven van De Leeuw. “Ik ga naar alle thuis- en uitwedstrijden. Thuis zit ik in Vak G, met een vast groepje. Het was wel even zoeken toen we van de Beatrixstraat naar het Rat Verlegh Stadion verhuisden, maar ik heb mijn plekje gevonden.” Hij heeft zijn dochter nog weleens meegenomen. “Maar sinds haar pubertijd heeft zij andere interesses. Dat vind ik ook helemaal niet erg, ik heb haar nooit gepusht. Ze houdt alle uitslagen en het nieuws wel perfect bij.” De 54-jarige supporter kan zich weleens storen aan het imago van zijn club. “NAC is niet alleen de wedstrijd op zich, maar ook de beleving. Het klopt echter echt niet dat de resultaten ons koud laten. Als NAC verliest, ben ik zo vreselijk chagrijnig. Dan is er geen land met mij te bezeilen, dat is echt niet na een kwartier in de kroeg weer weg. NAC is meer dan alleen zuipen en feesten. Ik sta met NAC op en ga ermee naar bed. Ook op mijn werk begint iedereen tegen mij over de wedstrijd. Als ze dan verloren hebben, vragen ze: ‘Gaat het niet zo goed, Johnnie?’” Hij mist de avondjes NAC momenteel enorm. “Ik vind het vreselijk, een drama, echt helemaal niks. Je beleeft het voetbal heel anders als je thuis alleen zit te kijken.”

Op zijn werk weten ze dus hoe belangrijk de club voor hem is. “Toen NAC in 2003 voor de UEFA Cup naar Newcastle United mocht, ging ik naar mijn baas om vrij te vragen. Zij was me aan het plagen en zei: ‘Dat weet ik nog niet hoor. Wat nou als ik nee zeg?’ Toen zei ik: ‘Dan neem ik ontslag.’ Zij zag aan me dat ik het meende, wat ook serieus zo was. Zo’n wedstrijd maak je misschien maar één keer mee.” Zo keerde hij ook al eens eerder terug van vakantie vanwege de club van geel en zwart.

In slaap gevallen is De Leeuw nooit meer, op de tribune. In 1987 waren de wedstrijden echter soms wel slaapverwekkend, toen NAC een troosteloos jaar draaide onderin de eerste divisie. Wij en hij blikken echter liever terug op de hoogtepunten. Het is voor de 54-jarige Bredanaar lastig kiezen, maar de promotie van 1984 komt als eerste bij hem naar boven. “De thuiswedstrijd tegen VVV, die we met 5-0 wonnen. De nacompetitie werd toen nog gespeeld in één poule, de winnaar zou promoveren. Wij hadden in die voorlaatste wedstrijd aan de winst genoeg om te promoveren. In die tijd speelde Bob Latchford bij ons, zo’n echte Engelsman die knokte tot de laatste minuut. Hij voetbalde maar één jaar in Breda, toch heeft hij op mij veel indruk gemaakt.”

Zo heeft De Leeuw een reeks aan hoogtepunten waar hij in geuren en kleuren over kan vertellen. Alle uren in het archief van NAC hebben zijn geheugen gevuld. Hopelijk kan hij daar snel weer herinneringen aan toevoegen, vanuit Vak G in het Rat Verlegh Stadion.

Klik  hier meer informatie over NAC.
Klik  hier meer artikelen over NAC.