vv-baronie-jamie

Jamie Kankam is een bekend en vertrouwd gezicht in de achterhoede van Baronie. Al jaren speelt hij in het groen van de Hoofdklasser. Nog altijd met veel plezier, al gaan voor de dertigjarige verdediger de jaren ook meer en meer tellen en denkt hij soms al een beetje aan een toekomst als jeugdtrainer. Voorlopig staat hij echter nog gewoon op het veld, met als doel een stap hogerop te zetten met zijn club.

BREDA – Kankam heeft net de jeugd van Baronie training gegeven als hij kijkt naar de start van het seizoen. In het verleden gebeurde dat standaard, dat er vanuit de selectie trainingen gegeven werden en wedstrijden gefloten. Ik vind dat wel leuk, daarom heb ik het nu ook gedaan. En het is belangrijk om te doen, dat je betrokkenheid hebt van de oudere spelers met de jeugd en ook andersom. Toen ik vroeger naar het eerste elftal bij Advendo keek vond ik dat altijd wel leuk om te zien. Dat was wel echt: wow!”

mediplus banner

Het is inmiddels een tijdje geleden dat Kankam in het shirt van Advendo speelde. In de C-jeugd vertrok hij naar RKC Waalwijk. Na zes jaar in de jeugdopleiding maakte hij de overstap naar Baronie, waar hij nu begonnen is aan zijn twaalfde seizoen. Het doel voor dit seizoen is duidelijk. We zijn al zo lang samen met dit team. We hebben de kwaliteit om ver te komen met elkaar. We moeten minimaal een periode halen en eventueel ook meedoen om het kampioenschap.” Dan is het fijn dat de start goed is met een reeks overwinningen. De achterhoedespeler kijkt echter verder dan dat. “Het is fijn, maar als we kritisch kijken was het spel niet wat wij kunnen en willen spelen. Er zat meer in. Maar dat zegt misschien ook wel iets, dat je slecht speelt en toch wedstrijden wint.”

In al die jaren bij Baronie heeft Kankam de nodige hoogte- en dieptepunten meegemaakt op De Blauwe Kei. Als hij alle ploegen naast elkaar legt, dan is de huidige groep wel één van de beteren. “We hebben steeds gebouwd aan een sterk elftal. Ik denk dat dit één van de sterkere elftallen is waar ik in heb gespeeld. In mijn eerste jaar speelden we Topklasse, met alleen jongens die vanuit het profvoetbal kwamen of van sterke amateurclubs. Dat was gewoon een heel volwassen en sterk elftal. Maar ons huidige team is ook goed.”
Kankam zag spelers komen en gaan in de jaren dat hij actief is als Baron. Zelf bleef hij bij de Bredase club. “Bijna ieder jaar zijn er wel clubs die kwamen kijken of die interesse hadden. ASWH, Achilles Veen, Halsteren een aantal keer, Willem II toen ik 22 of 23 was. Maar ik ben niet iemand die voor het geld speelt. Ik wilde graag op een goed niveau spelen, maar ik vind de club en het gevoel dat ik bij de club krijg ook belangrijk. De sfeer die er is. Baronie heeft mij veel gebracht, als voetballer en ook als mens. Ik vind wel dat je dan een stuk loyaliteit terug mag geven daarvoor. Dat was voor mij ook altijd reden om bij Baronie te blijven. Het is ook praktisch, ik werk in Breda en Oosterhout. Het is fijn bij de club en we spelen Hoofdklasse, ik heb niet veel te klagen.”

kootstra_new

Er valt nog wel één ding op als je Kankam ziet spelen. Niet de rust en ervaring die hij uitstraalt met en zonder bal en ook niet de gele aanvoerdersband om de groene mouw van het shirt, maar zijn rugnummer. De rest speelt met de ‘normale’ cijfers, als basisspeler wijkt hij af met rugnummer 13 op zijn shirt. “Het is voor mij altijd een geluksnummer geweest, misschien wel een beetje uit opstandigheid. Maar het is ook het nummer van Allesandro Nesta. Daar ben ik altijd fan van geweest. Nesta met Paolo Maldini, dat was mijn favoriete duo. Samen met Jaap Stam.” Verdedigers om u tegen te zeggen, zoals Kankam dat in deze regio op zijn manier ook is.

Voor meer artikelen over Baronie, klik hier.

Voor meer informatie over Baronie, klik hier.