west-brabant-internos-Leila-Verwijmeren-etten-leur

Internos vindt dat iedereen in Etten-Leur een plek op het voetbalveld verdient. De club sloeg via Leila Verwijmeren, speler van Dames 1 van die club én stagiaire bij het Jongerenwerk Surplus in Etten-Leur, de handen ineen met verschillende instanties om zo het project Uniek Voetbal op te richten.

Het viel Leila Verwijmeren al langer op dat er niks in Etten-Leur geregeld was voor voetballers die niet in een regulier team passen. Die bijvoorbeeld een beperking hebben, lichte vorm van autisme of ADHD en daardoor speciale aandacht behoeven. “En dat in een plaats met meer dan 43.000 inwoners. Het leek mij heel interessant om daarvoor iets op te zetten. Mijn vader zit in het bestuur van Internos en vond het ook een goed idee. We zijn bij elkaar gekomen, met bijvoorbeeld ook iemand van de stichting Uniek Sporten. Zij hebben veel ervaring met deze doelgroep. Bij Internos heb je dan weer dagbestedingsorganisatie Team Uniek rondlopen. Zo kwamen verschillende partijen bij elkaar aan tafel en in de loop van de samenwerking zijn nog meer organisaties aangesloten.”

VIP
De eerste bijeenkomst was al in het begin van dit voetbalseizoen, de organisaties gingen dan ook nauwkeurig te werk. “We wilden klein beginnen, om eerst maar eens te peilen hoe de animo zou zijn. Na een tijd brainstormen kwamen we op dit idee”, legt Verwijmeren uit. Het wordt dus een training van een uur lang, met aansluitend een bezoek aan een wedstrijd van Internos 1. Als VIP welteverstaan: de deelnemers mogen de wedstrijd bekijken vanuit de bestuurskamer boven de tribune.

Zaterdag 7 maart is als datum geprikt, tussen 14.30 en 15.30 uur. Een G-team is geen juiste benaming voor het concept, zo vindt Verwijmeren. “Iedereen die om wat voor reden dan ook niet in een regulier team mee kan doen, is welkom bij ons.” Twee trainers, een specialist ten opzichte van deze doelgroep van NKS-Voetbal (Nederlandse Katholieke Sportbond Voetbal) en iemand ter ondersteuning, zullen voor de groep staan. “Met tien deelnemers zijn we al blij, dan kun je vijf tegen vijf spelen. Het streven is tien tot twintig personen.” Dankzij alle deelnemende organisaties, instanties en stichtingen, heeft het Uniek Voetbal een aardig netwerk binnen de doelgroep.

Voor iedereen
Het liefst wil Verwijmeren elke maand een training voor dit team organiseren, maar veel hangt af van de opkomst. Ze merkt dat niet alleen Surplus en de andere welzijnsorganisaties, maar ook Internos enthousiast wordt van het idee. “Internos vindt het heel belangrijk dat sporten voor iedereen mogelijk is. Daarmee onderscheiden zij zich ten opzichte van de andere voetbalverenigingen in Etten-Leur.”

Geïnteresseerden van alle leeftijden zijn welkom. Zin om een potje te voetballen of gewoon lekker te bewegen? Stuur een mailtje naar leila.verwijmeren@surplus.nl.

Meer informatie over Internos? Klik hier.
Klik hier voor de volledige krant van Etten-Leur.