Hij is pas 22 jaar oud, maar heeft zijn eigen voetballoopbaan al op een laag pitje gezet. Niels van Osta is liever trainer van zijn oud-teamgenoten bij RKVV Roosendaal 2 en is daarnaast technisch jeugdcoördinator van de leeftijdsgroep tot en met dertien jaar. “Wie weet word ik hier ooit nog coach van het eerste.”


Direct na de nieuwe coronamaatregelen, die de overheid 13 oktober aankondigde, ging RKVV Roosendaal aan de slag. Sommige amateurclubs gooiden de poorten van het sportcomplex dicht, maar bij de grootste club van de stad keek men direct naar wat er wél mocht. En dus werd er zaterdag 17 oktober ‘gewoon’ gevoetbald op sportpark Hulsdonk door jeugdleden van de vereniging. “We hebben een interne competitie georganiseerd voor onze jeugdteams per leeftijdscategorie”, vertelt coördinator Niels van Osta. “We hebben veel jeugdteams en de lijntjes zijn kort, hierdoor konden we ervoor zorgden dat onze jeugd lekker bleef voetballen.”

Trainersambities
De interne competitie staat symbool voor de bloeiende jeugdafdeling van RKVV Roosendaal, de club waar Van Osta van kleins af aan met veel plezier actief is. Tot vorig jaar was hij nog speler van het tweede, maar door een kruisbandblessure en zijn trainersambities besloot hij daar voorlopig mee te stoppen. “Ik trainde in het verleden al verschillende jeugdteams bij de club en had mijn TC 3 diploma in de pocket. Ik heb veel geleerd van mijn periodes bij de jongste jeugd, heb stagegelopen bij NAC Breda en beleefde vorig seizoen een mooi seizoen als trainer/coach van de JO15-1, waarmee we op hoog niveau speelden. Ik was voor mijn gevoel klaar voor deze stap en heb er bewust voor gekozen om zelf even niet meer te voetballen. Dat komt later wel weer.”

Technisch jeugdcoördinator
Als kersverse trainer van RKVV Roosendaal 2 is hij veel tijd kwijt aan het voorbereiden en geven van trainingen, op zondag is het wedstrijddag en als technisch jeugdcoördinator is hij op zaterdag ook meestal op de club. “Ik wil dat kinderen écht leren voetballen, kan er niet tegen als ze op jonge leeftijd rondjes moeten lopen van goedwillende ouders. Tijdens trainingen moeten kinderen negentig procent van de tijd de bal aan hun voet hebben. Ik zie nog voldoende verbeterpunten.”

Van Osta vindt het niet vreemd om trainer te zijn van zijn voormalige ploeggenoten. “Als trainer sta ik boven de groep, maar buiten het veld ben ik gewoon één van de jongens, want ik ben bevriend met een aantal spelers. We spelen met het tweede op een mooi niveau en ik ben tevreden over de eerste weken. Zowel persoonlijk als in teamverband zijn we op de goede weg.”

De jonge en ambitieuze coach gaat wellicht ook nog voor zijn TC2. “Ik ben pas net begonnen aan mijn carrière en kan nog veel leren. Ik weet niet wat er op mijn pad komt, maar wie weet word ik ooit hoofdtrainer van RKVV Roosendaal. Dat zou erg mooi zijn.”

Klik hier voor meer informatie over RKVV Roosendaal
Klik hier voor meer artikelen over RKVV Roosendaal