“Het vrouwenvoetbal bij SC Welberg bevalt me tot op heden uitstekend”

WELBERG – Je bent jeugdtrainer van een JO19 elftal bij SC Kruisland en wilt eigenlijk even afstand nemen als trainer. Dan gaat de telefoon en wordt er gevraagd of je interesse hebt voor een nieuwe uitdaging, eentje in het vrouwenvoetbal. Het overkwam Pierre Buyzen, trainer van SC Welberg dames 1.

Goed gevoel
“Men had vernomen via-via dat ik was gestopt als trainer bij SC Kruisland, waar ik louter met jeugdteams had gewerkt. Het telefoontje van Welberg wekte wel mijn interesse, al had ik niet direct iets van ‘dit moet ik doen’. Maar gesprek was erg prettig en de kennismaking gaf me een goed gevoel. Toen heb ik alles op een rijtje gezet en besloten om deze uitdaging aan te gaan. De dames waren erg enthousiast en dat vond ik wel een vereiste natuurlijk. Het is mijn eerste ervaring binnen het vrouwenvoetbal en het bevalt me tot op heden hier uitstekend.”

De inwoner van Kruisland had in eerste instantie geen idee hoe het zou zijn en wat hij kon verwachten. “Ik ben er volledig blanco ingestapt en heb alles op me af laten komen. Ik leer nog elke training en wedstrijd nieuwe zaken, al begin je nu toch ook wel al bepaalde dingen door te hebben. Zo is het sociale aspect binnen de groep toch wel heel belangrijk en je benadering van dames is toch ook een tikje anders dan bij de mannen. Het is voor beide kanten aanpassen, maar de dames pakken het goed op en zie dat ze progressie maken. Dat is natuurlijk prettig. Qua coaching ben ik wel wat voorzichtiger dan ik bij de jongens was, minder ‘hard’ wellicht en ook wat minder ‘direct’. Goed uitleggen waarom je een bepaalde beslissing neemt, dat is bij de dames in mijn beleving nóg belangrijker dan bij de mannen. Die vinden een beslissing misschien niet leuk, maar accepteren het wel. Bij dames moet je daarin toch wel uitgesprokener zijn en het nog meer onderbouwen is mijn ervaring.”

Oefenstof
Een ander aspect waarin Buyzen heeft moeten aanpassen, dat is de oefenstof die hij aanbiedt tijdens de trainingen. “Niets ten nadele, maar de echt ingewikkelde oefenvormen die moet ik niet in een training stoppen, het gaat vooral om het aanleren, in trainen en inslijpen van basiszaken. Ook daarin maken de dames elke week weer stappen en het is nu de uitdaging voor mij om het stap voor stap ingewikkelder en moeilijker te gaan maken. Dan kan je uiteindelijk ook groeien qua niveau, want we willen toch heel graag met deze selectie de stap omhoog gaan maken. Dat zit er mijns inziens zeker in, maar dan zullen wel bepaalde zaken moeten ‘meezitten’ gedurende het seizoen.”

De trainer/coach doelt dan met name op de inzetbaarheid van bepalende speelsters in zijn team, waarvan de topscoordster van vorig seizoen vanwege een kruisbandblessure niet beschikbaar is. “Zij was goed voor zo’n veertig doelpunten en dat is natuurlijk een flinke aderlating. We staan mooi in de linkerrij, maar hadden anders misschien toch wat hoger nog gestaan en mee kunnen doen voor de titel. We zijn ook nog niet constant genoeg in onze prestaties. Spelen gelijk tegen topploegen en verliezen tegen de onderste. Wil je meedoen voor het kampioenschap, dan moet je dat soort wedstrijden winnen. Daarin zit zeker nog rek. MOC’17, Baronie en wij als Welberg moeten zéker mee kunnen doen in de top-drie. Kampioen worden was het doel, maar dat wordt gezien de resultaten wel lastig.”

Hoger niveau
Wel kijkt Buyzen al verder dan het huidige seizoen, want meisjes- en damesvoetbal binnen SC Welberg staat op een mooi niveau en er zit ook veel muziek in als het gaat om de toekomst. “We hebben een goeie groep dames en enkele goede talenten komen eraan. Samen met mijn assistent Mario van Zimmeren, onze verzorgster Patricia van Etten en elftalleider Peter Baselier proberen we er als technische staf het maximale uit te halen. De doelstelling is om op termijn het damesvoetbal hier op een hoger niveau te brengen. Een uitdaging die ik zeker de komende tijd hier wil aangaan. Het bevalt prima en ben hier dan ook nog niet klaar.”