west-brabant-saskia-van-den-berg-baronie

Pas toen Saskia van den Berg de twintig gepasseerd was, ruilde zij de hockeystick in voor de voetbal. Enkele jaren later staat ze al in het eerste van Baronie. De 25-jarige Bredase leert nog elke dag en geniet met volle teugen van de sport.

“Ik voetbalde vroeger met jongens op het grasveldje bij mijn ouders, dus daar heb ik het spelletje leren kennen”, vertelt Saskia van den Berg (25), speelster van de Dames 1 bij Baronie. “Maar ik heb nooit bij een club gevoetbald, ben gaan hockeyen bij Push toen er nog weinig meisjesteams waren in het voetbal en wilde dat niet opgeven. Nadat ik ben gaan studeren in Rotterdam, ben ik gestopt met hockey en gaan hardlopen en fi tnessen. Een paar jaar later kwam ik een vriendinnetje van vroeger tegen en die zei me dat ze bij SAB nog plek hadden in het vrouwenteam. Ik heb daar een halfjaartje gevoetbald, maar dat team viel uit elkaar. Toen ben ik bij Baronie gaan spelen.” Het was voor Van den Berg wel wennen in die eerste maanden, het voetballen in een team, op een groot veld. “In mijn eerste wedstrijd liep ik wel tien keer buitenspel, ik moest de regels echt nog leren kennen. Mijn geluk was wel dat voetbal op hockey lijkt qua looplijnen, het idee is hetzelfde.”

Niveau
Van den Berg, inmiddels middenveldster, begon bij Baronie in het vierde. Twee jaar later stapte ze over naar het tweede, een niveauverschil van één klasse: van de vijfde naar de vierde. Het seizoen daarna, het huidige, werd ze al gevraagd voor het eerste. “Ik wil altijd zo hoog mogelijk spelen. Het is nog steeds wel wennen aan het niveau, nu speel ik in de tweede klasse. De handelingssnelheid ligt een stuk hoger, alles gaat net wat sneller, harder en fanatieker. Maar ik heb het heel erg naar mijn zin.”

Ze merkt dat bij Baronie het vrouwenvoetbal serieus wordt genomen, alles goed geregeld is. Ook voelt ze aan zichzelf dat ze snel stappen zet, zich makkelijk aanpast aan het hogere niveau. Ze hoopt een vaste basisplek te veroveren. “Inmiddels gaat het best goed met ons als team. We zijn niet zo goed aan de competitie begonnen, maar dat had ook te maken met de lastige tegenstanders die we toen kregen. De laatste tijd gaat het beter. We moesten ook wennen, hadden een vrij nieuw team en met Wim Noordzij hebben we een nieuwe trainer gekregen.. Je merkt dat het steeds beter gaat en ik hoop dat we in de top vijf kunnen eindigen.”

Terugkeer
Van den Berg twijfelde afgelopen zomer nog wel even over een terugkeer naar het hockeyveld, omdat ze voelde dat ze stilstond in haar ontwikkeling in het tweede elftal van Baronie. “Ook stond het fysieke spel me tegen van de vierde en vijfde klasse, de onbehouwen slidings en schoppen die je daar krijgt. Maar hier in het eerste kan ik echt nog veel leren en daar geniet ik van.”

Wil je meer informatie over de club Baronie? Klik hier.