Sinds 2014 speelde Istvan Bakx voor FC Oss, maar na 4 jaar in het rood-witte shirt, werd het tijd voor iets anders. De in Zeeland geboren aanvaller was te gast bij CTV Voetbal en legde daar zelf uit waarom hij volgend jaar actief is bij een nieuwe club: Go Ahead Eagles.

“We kwamen er eigenlijk niet uit en toen zijn er andere dingen gaan spelen die ik graag wilde afwachten.” Na vier redelijk succesvolle jaren is het dus tijd voor een nieuwe uitdaging, succesvolle jaren die hem op een bijnaam kwam te staan. De aanvaller wordt namelijk ‘Assistvan’ genoemd, omdat hij vooral als aangever bepalend is voor zijn ploeg. Over afgelopen seizoen is de Zeeuw behoorlijk tevreden. “We hebben eigenlijk 32 wedstrijden op een play-off plek gestaan. Een jaar lang gestreden voor de play-offs, linkerrijtje gespeeld, maar het uiteindelijk op een paar punten niet gehaald.”

Terugkijkend op zijn periode bij FC Oss, overheerst er bij Bakx een gevoel van tevredenheid. “Ik heb daar vier goede jaren gehad. Eigenlijk altijd alles kunnen spelen, belangrijk kunnen zijn en ik heb het er naar mijn zin gehad. Dat is ook erg belangrijk natuurlijk.” Soms wordt er wel eens laag dunkend gedaan over FC Oss en de vraag of spelers daar full-prof zijn, maar in het geval van ‘Assistvan’ was daar geen twijfel over. “Ik heb gewoon dag in, dag uit getraind en wij trainden net zo veel als iedere andere club in de Jupiler League. Wij waren gewoon full-prof.” Bakx is nu 32, speelt volgend seizoen dus bij een nieuwe club, maar is ook alvast bezig met het moment dat zijn voetbalcarrière erop zit. “Ik ben daar altijd wel mee bezig geweest. Heb mijn studie afgerond en kijk of ik nog een trainerscursus kan doen. Naast voetballer ben je ook mens en spelen er ook andere dingen in je hoofd. Het is goed om mentaal fris te blijven aan die kant.” Voorlopig geniet hij nog van het spelletje, maar de kans dat we hem terug gaan zien als trainer is dus reëel. “Ik heb niet voor niks mijn TC3 en TC2 gehaald, maar het liefste voetbal ik nog even.”

Toen bekend werd dat Bakx niet meer door zou gaan bij FC Oss, waren er meerdere opties voor de aanvaller om ergens anders aan de slag te gaan. Een van die opties was het Zeeuwse HSV Hoek, maar dat was voor de aanvaller nog een beetje te vroeg. “Ik ben wel een paar keer gebeld, maar heb nu nog de ambitie om het fulltime te doen en niet als amateur.” Vanaf komend seizoen is ‘Assistvan’ dus te bewonderen op De Adelaarshorst.