Vrouwen-SC-Monster

SC Monster is voorlopig de beste ploeg in het Weslandse vrouwenvoetbal. Als het aan trainster Bianca Koppers ligt, blijft dat nog een tijdje zo. “Zolang de speelsters nog klagen als ze het zweet niet over de rug hebben lopen, blijven we progressie maken.”

Koppers (41) stond ruim vijf seizoenen geleden aan de basis van de Monsterse successtory. Als trainster van de oudste jeugd van de club zag zijn toekomst in het vrouwenvoetbal. “De eerste stap destijds was het samenvoegen van het eerste damesteam van destijds en het jeugdteam. Het oude dames 1 speelde puur voor het plezier. Geen probleem natuurlijk, maar ik wilde er op een natuurlijke manier wat prestatie inbrengen. Zo is dat langzaam gegroeid.”

Inmiddels heeft Monster drie dameselftallen en voordeel daarvan is dat Koppers, oud-keepster van Ter Leede in Sassenheim, kan selecteren. “Eigenlijk zijn ze onze grenzen steeds aan het verleggen. Toen we vijf jaar geleden begonnen waren we een lage derdeklasser. Het eerste doel was om een stabiele derdeklasser te worden om van daaruit de stap naar de top te maken. Ieder jaar groeiden we door en werden we een beetje beter. Die ontwikkeling viel ook op in de regio. Als Monster kwamen we op de kaart te staan. Talentvolle meisjes zag ook dat er hier iets gebeurde en meldde zich aan.”

In die periode maakte ook Michelle Vrieling, speelster van eredivisionist ADO Den Haag, de overstap naar sportpark Polanen. Het raamwerk, waar Koppers zo aan timmert, werd daardoor steeds steviger. Dat gold ook voor het voetbal. Waar het vroeger de bal naar voren trappen was en snel er achteraan, ontwikkelde Monster een voetbalidee. “Met verzorgd voetbal van achteruit.”

Het resulteerde vorig jaar in een topseizoen. Monster promoveerde van de tweede naar de eerste klasse en won de Westland Cup door in de fi nale Lyra, destijds nog eersteklasser, met 6-1 te deklasseren. Naast de topscorerstitel voor Vrieling werd Monster ook nog eens uitgekozen tot Sportploeg van het Jaar in het Westland. “Het was een seizoen om door een ringetje te halen”, glundert Koppers. “Het enige smetje, als je daar al van kunt spreken, was dat we het kampioenschap niet hebben gehaald. Dat ging op basis van doelsaldo naar Sparta. Zowel wij als Sparta verloren twee wedstrijden. Wij wonnen echter wel twee keer van Sparta. Als het onderlinge resultaat nog bepalend was geweest, hadden wij kampioen geworden.”

De eigen grenzen verleggen wil Monster ook in de eerste klasse. Het doel in het eerste jaar is voorzichtig: handhaving. Maar daarna wordt hoger ingezet, stelt Koppers. “We willen kijken wat er nog meer te halen is. De groep is enorm gretig. Als de speelsters niet met zweet op de rug getraind hebben, zie ik chagrijnige gezichten.”