Iedereen (her)kent er vast wel één, zo’n aanvoerder die denkt dat hij de voetbalkunsten van Messi heeft, de coaching van Pep Guardiola en de tactieken van Jurgen Klopp. Helaas blijkt dat in de praktijk vaak niet zo te zijn, tot ergernis van de rest van het team. Vandaag een lijstje met verschillende soorten aanvoerders.

  1. De beste voetballer

Sommigen vinden dat de beste voetballer ook maar direct de aanvoerder moet zijn. Hij weet ten slotte het beste hoe je een bal raakt, nietwaar? Voor de één is het geen probleem, voor de ander breekt de hel los op aarde. Vaak probeert de aanvoerder zo goed en zo kwaad als het kan te coachen, maar wanneer iemand een bal in de derde ring van de tribune schiet, raakt de aanvoerder vaak ook gefrustreerd.

Webbanner VoetbalJournaal Robey-sportswear-teamkleding-teamwear

  1. De “Ik-ga-wel-praten-met-de-scheids”

Als aanvoerder heb je een wezenlijke taak om je ploeg naar de overwinning te loodsen, soms door wat olie op het vuur te gooien en soms ook door wat sabotage. Niet elke scheidsrechter heeft de haviksogen van een Danny Makkelie of Bjorn Kuipers en dus maken ook onze vrienden in de gele tenues wel eens fouten. Menigeen die op de scheids afstapt, totdat de aanvoerder daar een stokje voor steekt. Hij stuurt je weg onder het mom dat hij wel even de dingen oplost met de scheids, om vervolgens precies hetzelfde te zeggen als wat jij in gedachte had.

  1. De druktemaker

Je hebt aanvoerders op de weilanden rondlopen die de rust zelve zijn. Helaas voor de meerderheid is dit niet het geval en kan de man met de band worden omschreven als een heethoofd. Wanneer het even niet lukt in het veld of er vliegt wederom een bal het verkeerde netje in, is hij er als de kippen bij om iedereen ‘op scherp’ te zetten. Of dat ook altijd werkt, weten we nog steeds niet.

  1. Zelfaangewezen

Bij de meeste bierteams is het aantal volwassenen en hersencellen gelukkig hoog genoeg, dat de spelers vaak geen trainer meer nodig hebben. Wat dan meestal het geval is, is dat degene met de meeste leiderschapskwaliteiten naar voren stapt om de taak van captain op zich te nemen. Of daar unaniem voor gestemd moet worden, maakt diegene niet uit. Hij zal ervoor zorgen dat de warming-up goed verloopt en iedereen weet wat zijn of haar positie is op het veld, vaak vlekkeloos, maar lang niet altijd zoals gepland. (je zin klopt zonder een toevoeging of aanpassing namelijk niet)

Klik de link voor een recent artikel over types in jouw team