Veel-gestelde-vragen

Naar aanleiding van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er een aantal veel gestelde vragen over de gevolgen voor het voetbal. Hier lichten wij de meest gestelde vragen uit:

Tot wanneer is er geen betaald voetbal in Nederland, met of zonder publiek?

De Nederlandse regering heeft op 21 april besloten dat dit niet is toegestaan voor 1 september. Wedstrijden in het betaald voetbal vallen onder vergunning plichtige evenementen, ook als er zonder publiek wordt gespeeld. En voor al deze evenementen moet men wachten tot 1 september, zo heeft het kabinet bepaald.

De KNVB heeft altijd alle opties zo lang mogelijk open gehouden. We wilden geen overhaaste beslissing nemen omdat de impact voor de clubs en de fans bijzonder groot is.

Komt de start van het nieuwe voetbalseizoen van het amateurvoetbal in gevaar?

De ontwikkeling van het virus is lastig te voorspellen. Er wordt in elk geval pas weer gevoetbald als dat veilig kan. Daarin volgen we de overheid en het RIVM, waar de benodigde deskundigheid hiervoor aanwezig is. De KNVB volgt hun lijn al gedurende de gehele coronapandemie.

Momenteel zijn we bovendien in overleg met de overheid over maatregelen om het voetbal ‘coronaproof’ te maken. Zo is het plan dat zodra het veilig is, ook het amateurvoetbal gefaseerd weer op gang komt. Wanneer elke keer een nieuwe fase aanvangt, is volledig afhankelijk van de mogelijkheden die de coronamaatregelen van de overheid bieden. Op dit moment is 1 september vastgesteld als de dag waarop contactsporten zoals voetbal weer zijn toegestaan. Dat betekent dus wedstrijden en voetbalvormen zonder 1,5 meter afstand.

Moeten jeugdspelers 1,5 meter afstand houden tijdens trainingen?

Vanaf 1 juni hoeven spelers t/m 18 jaar geen 1,5 meter afstand (meer) te houden tijdens trainingen en voetbalactiviteiten. Officiële wedstrijden zijn nog niet toegestaan.

Waar kunnen verenigingen alles over de KNVB-initiatieven vinden om de voetbalactiviteiten weer op te starten?

Op www.knvb.nl/samenvooruit verzamelen we al onze recent gelanceerde initiatieven waarmee we clubs en voetballers op gang willen helpen, zoals geschikte voetbalvormen voor op de club, thuistrainingen maar ook inspirerende content zoals Webinars en kennisartikelen die juist nu van belang kunnen zijn voor jouw club. De komende tijd breiden we het platform verder uit met inspirerende content en online evenementen. Hou deze pagina dan ook goed in de gaten.

Voor de resterende vragen ga naar:

https://www.knvb.nl/nieuws/amateurvoetbal/uitgelicht/59625/veelgestelde-vragen-over-het-coronavirus-en-voetbal