christel-geerts-vv-bavel

Het is mei 2020. Normaal zouden er diverse grote evenementen hebben plaatsgevonden. Bovendien zou het zonovergoten terras uitpuilen op zaterdag- of zondagmiddagen. Helaas zijn die geschetste beelden voorlopig ver weg. De coronacrisis houdt ons allemaal in de greep. Tijd voor een rondje langs de velden met voorzitter Christel Geerts. Ze heeft een fijne boodschap te melden. “We staan er echt goed voor.”

Het RIVM heeft in samenspraak met het NOC*NSF en de KNVB diverse protocollen opgesteld. Dit helpt sportverenigingen om het trainen inmiddels weer mogelijk te maken. “We hebben ons vanaf het begin aan de regelgeving gehouden. Toen alles dicht moest, hebben we ook alles gesloten. Handhaven was toen het toverwoord, veel kinderen kwamen toch illegaal op het sportpark om te voetballen. Veiligheid borgen, de risico’s proberen te vermijden.” Ook de gemeente Breda speelt een grote rol in wat wel en wat niet mag. “Zij hebben diverse online vergaderingen georganiseerd, ook met andere sportverenigingen. Hier kwamen goede dingen uit, alle vragen konden ook vrij snel beantwoord worden. We hebben ook bij andere clubs gekeken. Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden. Iedere sportclub loopt tegen dezelfde problematiek aan. De gemeente werkt goed mee, er is gelukkig veel interactie.”

Geerts is blij dat er inmiddels, aan de hand van een speciaal opgesteld protocol en trainingsschema, weer getraind mag worden. “Sporten is gewoon belangrijk. Hele dagen binnen zitten en niets doen draagt daar niet aan bij. Ondanks een hoop geregel, ben ik blij dat iedereen weer zijn/haar geliefde spelletje op een creatieve manier kan uitoefenen. Ook voor de ouders is het fijn dat de kinderen even van huis zijn. Ze kunnen nu weer in de vertrouwde omgeving terecht om te sporten.”

De grote vraag die rijst bij diverse (sport)verenigingen is: houden we het vol? The first lady van v.v. Bavel kan daar een min of meer geruststellend antwoord op geven. “Qua financiën staan we er eigenlijk goed voor. Op de afgelopen algemene ledenvergadering werd natuurlijk al gemeld dat we een behoorlijke buffer hebben.” Creativiteit en logisch nadenken over besparingen werden door middel van online vergaderingen toen in gang gezet. “De KNVB-afdracht hoeft voor een aantal maanden niet te worden voldaan en ook de gemeente Breda heeft uitstel gegeven om de huur te betalen. We besparen ook op energie. Simpele dingen als koelkasten en verlichting uitzetten dragen daar ook aan bij.” De dorpsclub toonde ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid door een groot deel van de kantinevoorraad aan de Voedselbank in Breda te doneren. “Dat was een mooi initiatief. Samen is natuurlijk het sleutelwoord op dit moment.”

Plannen om te investeren in duurzame LED verlichting op het vernieuwde B-veld en de modernisering van de kantine worden voorlopig even uitgesteld. “Uitstel betekent echter geen afstel. Idealiter hadden we de LED verlichting tegelijkertijd willen plaatsen tijdens de renovatie van het B-veld. In onzekere tijden ga je natuurlijk geen enorme investeringen doen.’’

Wie denkt dat er achter de schermen niets gebeurt aan de Bavelse Hei, heeft het goed mis. “De indelingen worden bijvoorbeeld heel serieus en weloverwogen gemaakt. Ook zijn er geweldige vrijwilligers die er iedere week zijn om het sportpark te onderhouden. Schilderen, opruimen en tuinieren bijvoorbeeld. Het is mooi om te zien dat we ook in mogelijkheden denken. Uiteraard neemt iedereen de coronamaatregelen daarbij in acht.”

Over de afgelaste evenementen is ze positief. “Op dit moment gaan we ervan uit dat, de grote toernooien van de bedrijven ESSO en Cosun die op het programma stonden, volgend jaar terugkeren. Zeker ook het familietoernooi, het G-toernooi, de voetbalstad voor de jeugd en het darttoernooi zijn evenementen die echt wel weer op de kalender gezet gaan worden.”

Voor veel kinderen is de afgelasting van het jaarlijkse voetbalkamp misschien wel de grootste klap. “Ook dat evenement gaat weer opnieuw worden ingepland. We moeten daarbij ook inventariseren wat de behoefte is van de ouders. We willen het als club dolgraag organiseren, maar het moet wel verantwoord zijn.“
De welbekende slogan samen maken we de club is misschien wel treffender dan ooit.  “Ook nu doen we alles weer samen. Het is belangrijk dat mensen de schouders eronder blijven zetten. Gelukkig gebeurt dat, dat is erg mooi om te zien.”

Bron: v.v. Bavel