Voetbal voor ‘oudere jongeren’ bij CVV Vriendenschaar

Voorzitter Jan Schaap van de Culemborgse voetbalvereniging Vriendenschaar is maar wat trots op het jongste project van de club: Walking Football. De vereniging laat op vrijdagochtend 60-plussers lekker een balletje trappen, maar dan op een tempo dat iedereen bij kan houden.

Bij Walking Football gaat het er allemaal wat minder actief aan toe: spelers mogen niet rennen, de bal mag niet te hoog geschoten worden en slidings zijn uit den boze. Schaap en de andere bestuursleden hadden al langer interesse in Walking Football, maar zochten nog iemand die de kar wilde trekken. Toen ras-Culemborger Cees Beijer bij het bestuur aanklopte met het verzoek om Walking Football te organiseren bij Vriendenschaar, was de voorzitter dan ook maar wat blij. “Hij beoefende de sport al in Nieuwegein, maar wilde het zo graag in zijn eigen Culemborg doen. Met die wens kwam hij een paar weken geleden naar ons toe en daarmee zijn we aan de slag gegaan.”

Schaap zocht contact met de media, verspreidde flyers en zette het netwerk van de voetbalclub in om zo veel mogelijk ouderen warm te krijgen voor deze spelvorm. Met succes: binnen enkele weken had hij al dertig aanmeldingen binnen. “Dat is voor een groot deel aan Cees te danken. Die kent heel veel mensen in Culemborg en is ontzettend actief gaan werven.”

De voorzitter wist al wel dat er mensen waren rondom de club die interesse zouden hebben in Walking Football. “Wij hebben ook een zogenoemde trimgroep, een ploeg van 40- en 50-plussers die nog weleens een balletje trappen, maar op een gegeven moment kunnen ouderen ook daar niet meer mee. Nu geven we ze met Walking Football een nieuwe optie, waarmee ze nog jaren vooruit kunnen.”

Voor Vriendenschaar gaat het Walking Football verder dan een balletje trappen /alleen. “We zoeken ook altijd de sociaal-maatschappelijke verbinding. Dat doen we met dit concept bijvoorbeeld door de groep ouderen gezellig samen te laten zijn voor en na het voetballen, waarbij ze onder het genot van een kop koffie lekker kunnen bijkletsen.” Het Walking Football gaat elke vrijdagochtend om 10.00 uur plaatsvinden bij de club in Culemborg. “Iedereen kan zich aanmelden, the sky is the limit wat dat betreft. We hebben hier vier prachtige kunstgrasvelden liggen, waar anders op vrijdagochtend toch niks gebeurt.”

Schaap, die van andere voorzitters en de KNVB al hoorde dat het Walking Football een groot succes is, ziet zichzelf over een paar jaar wel aansluiten bij dit clubje fanatiekelingen op de vrijdagochtend. “Alleen gaat dat nu niet, gezien ik net 60 ben en dus nog een paar jaar moet werken. Ik vind het een interessant spel; het principe van voetbal is aanwezig, maar het is ook te vergelijken met schaken aangezien je niet mag rennen. Je moet goede passes geven, dan komt het goed.”

Aanmelden voor het Walking Football bij CVV Vriendenschaar kan via walkingfootball@cvv-vriendenschaar.nl of 06-36125787.

 

Total
25
Shares