Theole is trots op haar bloeiende meisjesafdeling

De aanwas van meisjes heeft het ledenaantal van Theole de laatste jaren een flinke boost gegeven. Bij de Tielse club is men enorm trots op de hoeveelheid jongedames die zich wekelijks uitleven op sportpark Drumpt.

Het is zaterdagmiddag en erg druk op sportpark Drumpt. Rondom de voetbalvelden op dit grote voetbalcomplex wemelt het van de ouders, opa’s, oma’s en kleine kinderen, die als supporters aandachtig kijken naar de verschillende jeugdwedstrijden. Diverse jongensteams nemen het hier tegen elkaar op, maar van de speelsters van Theole MO17-1 ontbreekt ieder spoor. Het VoetbalJournaal is tevergeefs speciaal naar Tiel gereisd om het talententeam van de geel-zwarten om 13.00 uur aan het werk te zien, zo vertelt men in de bestuurskamer. Tegenstander vv Beesd had te weinig speelsters om aan de aftrap te verschijnen en dus kon er een streep door het duel. “Maar hier heb je een kop koffie, dan vertel ik je van alles over onze bloeiende meisjesafdeling”, zo zegt de enthousiaste Patrick van Zandwijk, leider en trainer van de Theole MO15-1 in het knusse clubgebouw.

Theole telt acht meisjesteams, verdeeld over de categorieën onder elf, onder dertien (twee teams), onder vijftien (twee teams) en onder zeventien. Daarnaast telt de club één damesteam en ook nog een speciaal 30-plus team. Genoeg smaken dus voor meisjes en dames uit Tiel en omgeving die het leuk vinden om een balletje te trappen. “De aanwas van meisjes heeft het ledenaantal van Theole de laatste jaren een flinke boost gegeven”, zegt Van Zandwijk. “Daarvoor geef ik graag de credits aan Danny Verhoef. Hij had door dat er voor Theole kansen lagen om de meisjestak van de club een flinke impuls te geven en heeft veel energie gestoken in deze uitdaging. Het succesvolle EK voor dames in eigen land in 2017 kwam ons natuurlijk ook mooi uit. Enthousiaste meiden brachten hun vriendinnetjes mee en die vroegen op hun beurt ook om weer meiden om mee te gaan naar Theole. Inmiddels hebben we in bijna elke leeftijdscategorie minimaal één team ingeschreven voor de competitie en ons streven is om ook op lange termijn te starten met een MO19 en teams voor de allerkleinsten. Nu spelen sommige meiden nog tussen de jongens, wat overigens niet zo erg is. Daar leren ze van.

In totaal hebben we ongeveer 75 voetballende meisjes en dames bij de club.” Als coach moet je meisjes heel anders benaderen dan jongens, zo weet Van Zandwijk uit eigen ervaring. “Je moet engelengeduld hebben en ik voel me soms de papa van al mijn speelsters”, grapt de trainer. “Het werkt als je meiden positief benadert en als trainer moet je inlevingsvermogen tonen, want sommige speelsters willen graag dingen met je bespreken waar ze mee zitten.” Verder benadrukt Van Zandwijk dat het vooral erg leuk is om coach te zijn van een meidenteam. “De meiden zijn fanatiek, vrolijk én we hebben hier veel talent rondlopen, want scouts weten Theole ook te vinden. Verder zorgt de aanwezigheid van meiden voor diversiteit en veel gezelligheid in de kantine, dat is leuk voor de hele club.”