Kleedkamerhumor én prestaties bij Wadenoijen 4

Het vierde team van voetbalvereniging Wadenoijen is berucht en beroemd. Waar de spelers in het verleden nog vochten om wie het honderdste tegendoelpunt mocht maken, draaien ze nu aardig mee in de reserve zesde klasse. “Gezelligheid staat bovenaan, dan komen de prestaties vanzelf.”

Als coach van het vierde en tevens laagste seniorenteam van Wadenoijen kan Jaco van Utrecht (45) af en toe zijn lol niet op. “In het begin hadden we een speler die vanaf de aftrap opeens naar ons doel liep en de bal erin schoot. Bleek dat we op 99 tegendoelpunten stonden en hij per se de honderdste wilde maken. En toen was het seizoen nog niet voorbij hè!” Inmiddels gaat het met het niveau beter. De voetbalvereniging doet niet onder voor de betere ploegen in de zesde klasse, dankzij wat aanwas van spelers die daadwerkelijk goed kunnen voetballen en daarmee het niveau van het team omhoog trekken.

De serieuze trainingen van Nick Bouwhuis (34) helpen daar ook aan mee. Hij heeft zijn trainerspapieren en ervaring in een eerste elftal. Hij traint het vierde team op donderdagavond. Tegelijkertijd speelt hij zelf nog mee. “In het begin had ik er wel moeite mee dat jongens na een 5-0-nederlaag met een lach van het veld stapten, maar nadat ik die knop had omgezet ging het alleen maar beter. Inmiddels spelen er meer jongens die op niveau gevoetbald hebben mee.” De opkomst bij de trainingen op donderdag is verbazingwekkend hoog. “We staan altijd wel met een man of twaalf, vaak zijn dat er meer dan bij de selectie.”

Maar de kleedkamerhumor blijft natuurlijk bestaan. Zo hebben ploeggenoten Pieter en Jan een weddenschap afgesloten. Pieter laat een tatoeage van het aantal doelpunten dat Jan dit seizoen gescoord heeft op zijn achterwerk zetten, als Jan topscorer wordt. Lukt dat niet, dan moet Jan de initialen van Pieter op zijn kont laten tatoeëren. “En het broertje van Jan, Job, staat maar één doelpunt achter hem op de ranglijst. Dat wordt dus nog heel spannend. Straks moet Jan door zijn broertje een tatoeage laten zetten, haha.”

Ook buiten de voetbal gaat de spelersgroep met elkaar om. Het gros van de teamleden is tussen de 25 en 35 jaar, dus zijn er regelmatig bruiloften te vieren. Het laatste cadeau dat de spelersgroep gaf? Nick: “Dat was aan Leon, die kreeg een emmer waarin 300 euro zat, maar dan in 1, 2 en 5 centjes. Dat ding was dus loeizwaar. Daarnaast bestelt hij altijd frikandellen speciaal voor ons in de kantine, daar hebben we ook een exemplaar van in die emmer gestopt. Alleen maakte hij die de volgende dag pas open. Dat stonk natuurlijk enorm!”

Bouwhuis en Van Utrecht genieten van de gezelligheid binnen het team, dat bestaat uit jongens die vanuit de hele regio komen. En Van Utrecht heeft gelijk gekregen: “Ik zei: ‘Als het gezellig is, komen de prestaties vanzelf.’ Dat blijkt dit seizoen wel!”