Jeugdplan Focus’07: mooi voetbal volgens duidelijke lijn

De jonge fusieclub Focus’07 heeft ambities met de jeugdopleiding. Vanaf komend seizoen komt er één structuur, één lijn en één voetbalvisie in de opleiding. Het niveau is ondergeschikt aan de ontwikkeling van individuele spelers.

Barend van Nuijssenborgh (42) en Joey Hoffmans (29) zijn duidelijk in hun mening over welke kant de jeugdopleiding van Focus’07 op moet en hoe ze dat willen aanpakken. “Er moet één lijn komen in hoe de selectie-elftallen voetballen. Die lijn presenteren wij in een technisch jeugdplan. Die hebben wij opgesteld aan de hand van de gesprekken met verschillende gerenommeerde partijen (zoals FC Utrecht en All Sports Academy ASA, red.) in het opleiden van spelers en trainers, onze eigen ervaringen als voetballers van eerste elftallen en vergaderingen met mensen binnen de club”, vertelt Van Nuijssenborgh. Samen met Hoffmans en Gijs Baars vormt hij de technische commissie, waarmee Van Nuijssenborgh en Hoffmans zich voornamelijk bezighouden met de jeugd.

“Het doel is om de jeugd te ontwikkelen, of de JO10-1 wint, interesseert me dan echt niet. Het gaat erom dat spelers beter worden en we allemaal dezelfde voetbalvisie volgen, dan komen de prestaties vanzelf”, vertelt Hoffmans, die zelf in het eerste elftal van Focus’07 speelt. “We hebben gediplomeerde trainers met ervaring in een eerste elftal of zelfs het profvoetbal binnengehaald, maar het belangrijkste is dat zij onze voetbalvisie delen.” Van Nuijssenborgh: “Het zijn allemaal onafhankelijke trainers, niemand heeft een dubbele pet op. Dat vinden wij heel belangrijk. Ouders kunnen zich wel melden, hun hulp is hard nodig, maar zullen dan altijd gekoppeld worden aan een onafhankelijke trainer.” Die onafhankelijkheid wordt bewaakt door een aangestelde jeugdcoördinator van ASA, Joerie de Koning, en Hoffmans en Van Nuijssenborgh voor de bovenbouw van de jeugdafdeling.

Het niveau gaat vanzelf omhoog, daar is het tweetal van overtuigd. Dat zal ook nodig zijn om iedereen binnen de club tevreden te houden. “Verder zullen wij onze plannen vooral heel goed uitleggen.” Hoffmans vertelt dat de intentie van elk selectieteam moet zijn om zo veel mogelijk de bal te hebben en dominant en verzorgd voetbal te spelen. “Dat wil elke amateurvereniging, maar wij hebben door de samenwerkingen met experts ook echt de nodige opleidingsmethoden. Voetbal blijft een publiekssport, ik zie liever een team spelen dat verliest met mooi voetbal, dan een ploeg die elke bal blind naar voren trapt en daarmee één punt pakt. Dan schieten de tranen in mijn ogen.”

In de afgelopen jaren is er al veel aan de structuur binnen de jeugdopleiding gewerkt bij Focus’07, dit is een volgende stap. De twee merken dat spelers uit de regio Focus’07 al weten te vinden. “Wij halen helemaal niemand, hebben zelf een hartstikke goede jeugdafdeling dankzij de jonge wijk om ons heen die blijft groeien en willen ook echt geen spelers die puur bij hun club weggaan omdat ze ruzie hebben. We merken echter wel dat spelers door de goede verhalen naar ons komen. Daarnaast zien ze dat alle selectieteams zijn opgeklommen van de derde of tweede klasse naar de eerste of hoofdklasse en daarin zelfs bovenin meedraaien. Dat maakt het interessanter. Iedereen is welkom, maar je moet eerst laten zien dat je goed genoeg bent voor de selectie.”

Ook de trainers van lagere teams krijgen een opleiding. “Want zonder die teams kan een vereniging niet bestaan. Daarnaast zitten daarin ook spelertjes die uiteindelijk uit kunnen groeien tot sterkhouders voor de selectie.” Een wens is uiteindelijk om het eerste elftal te laten groeien met alleen maar jongens uit de eigen jeugd. “Vol met exponenten van ons jeugdplan.

Maar het belangrijkste is dat mensen de structuur binnen elke leeftijdscategorie terug gaan zien, genieten van het voetbal en de jeugdopleiding van Focus’07 een indrukwekkende uitstraling krijgt naar de regio. Dat jeugdspelers denken: daar wil ik graag spelen. Dan komt het niveau vanzelf wel.”