Als er iemand veel ervaring heeft in het vrouwenvoetbal, is het wel Evert Lans. Tricht Vrouwen 1 is al het negende dameselftal dat de 61-jarige oefenmeester uit Houten onder zijn hoede heeft. De coach heeft het goed naar zijn zin op sportpark Crayenstein.

Evert Lans heeft al veel meegemaakt. Maar een break zoals we die nu meemake, is ook voor hem wennen. “Het is een bijzondere periode om in te stappen bij een nieuwe club”, zegt de voormalige vrouwentrainer van FC Delta Sports , VVIJ, Hoogland, CSW, Stedoco, vv Sleeuwijk, vv Nemelaer, sc Hoevelaken en vv SKV. “Ik loop al erg lang mee in het wereldje, maar zo’n voetbaljaar heb ik nog nooit meegemaakt”, aldus Lans. “Ik heb vorig seizoen mijn nieuwe team niet kunnen analyseren en dit voetbaljaar werd onze competitie helaas na vier potjes al stilgelegd. Gelukkig heb ik toch al een aardig beeld van onze leuke selectie.”

Groei van vrouwenvoetbal
Lans begon zijn trainerscarrière bij jongensteams van SV Houten, maar rolde al snel na een verzoek van FC Delta Sport in het damesvoetbal. “Veel mensen zagen voetbal toen louter als een mannensport, maar dat is klinkklare onzin. Vrouwen en meiden werden bij clubs toen vaak achtergesteld en ik wilde daar graag verandering in brengen. Ook zij hebben recht op fatsoenlijke begeleiding en met veel plezier ben ik de uitdaging aangegaan bij FC Delta Sport.” Het opleiden van speelsters beviel Lans zó goed, dat hij altijd in het vrouwenvoetbal is blijven werken. “Gelukkig is er nu veel veranderd bij clubs. Het meiden en vrouwenvoetbal is flink gegroeid en de organisatie rondom teams is beter geregeld.”

Belangrijke rol
Dat geldt helemaal bij Tricht, waar het enige damesteam net zo behandeld wordt als het eerste mannenteam van de club. Het team krijgt letterlijk veel ruimte op het sportpark om te trainen, de materialen van het team zijn tiptop in orde en legio sponsors hebben hun naam verbonden aan Tricht Vrouwen 1. “Het team speelt een belangrijke rol binnen de club, dat merk je aan alles. Het is ook leuk dat er altijd redelijk wat supporters op onze duels afkomen. We hebben een jonge groep met veel potentie”, zegt Lans. “Qua mentaliteit zijn we top, want ik krijg erg veel energie van hun fanatisme. Op tactisch en technisch gebied zie ik nog veel verbeterpunten. ”

Lans noemt zichzelf een rustige trainer die helder communiceert en zowel het team als individuele speelsters altijd beter wil maken. “Ik ben heel blij dat Tricht een MO13, MO15, MO17 en MO19 heeft”, zegt de oefenmeester. “Vooral met dat laatste elftal trainen we regelmatig samen, dat is met name goed voor onze jeugdspeelsters. Zo wennen ze vast aan het snellere, fysieke voetbal, voor als ze later de overstap naar ons team maken.”

Ondanks de coronamaatregelen zitten Lans en zijn speelster bepaald niet stil. “Eerst trainden we in viertallen, nu doen we dat in groepjes van twee. De meiden zijn dolenthousiast en daarom gaan we lekker door, zodat we klaar zijn als de competitie wordt hervat.”

Klik hier voor meer artikelen over Tricht.
Klik hier voor meer informatie over Tricht.