Bij VV Ophemert zijn ze erg blij met een jongen als Harm van de Water. De 19-jarige trainer probeert wekelijks zijn talenten van de JO13-1 beter te maken en vervult daarnaast zelf als speler een belangrijke rol in het vlaggenschip van de dorpsclub.

Het is zaterdagochtend 11.00 uur als een vrolijke jongen met blonde lokken het fraaie sportcomplex van VV Ophemert opwandelt. Sommige leeftijdsgenoten van de 19-jarige liggen rond dit tijdstip in hun bed hun roes uit te slapen na een avondje stappen, maar Harm van de Water heeft er al een hele ochtend opzitten. Hij speelde met zijn team JO13-1.

Al om 09.30 uur de uitwedstrijd bij HSSC’61, die met 1-2 werd gewonnen. “Op vrijdagavond doe ik altijd een beetje rustig aan”, legt Van de Water uit. “Samen met mijn maatje Bas Staps zijn we verantwoordelijk voor de JO13- 1 en als trainer kun je het natuurlijk niet maken om met een kater aan te komen op de club. Dat realiseren we ons maar al te goed.”

Van de Water is geen trainer die elke week improviseert en vooral hoopt dat zijn junioren plezier hebben. “Lol op de training is belangrijk, maar ik hoop de jongens ook echt beter te maken, probeer ervoor te zorgen dat ze tactisch en technisch stappen zetten. De jongens in deze leeftijdscategorie moeten wennen aan het spelen op een groot veld en daarom zitten ze in een fase waarin je ze als trainer een hoop bij kunt brengen”, legt hij uit. Hijzelf leert ondertussen ook erg veel, want Van de Water is bezig aan een trainerscursus. “Op dinsdag heb ik een cursusavond, op donderdag geef ik training aan de JO13-1, op zaterdag coach ik de jongens tijdens de wedstrijd en op zaterdagmiddag ga ik kijken bij Benschop 1, want bij dat team ben ik een soort stagiair van de hoofdtrainer”, legt hij uit.

Als hij wat meer ervaring heeft, hoopt Van de Water aan de slag te gaan als hoofdtrainer. Maar voorlopig staat zijn eigen voetbalcarrière nog op één. De clubjongen begon als klein mannetje met voetballen bij Ophemert, speelde vervolgens een aantal jaren in de jeugd van RKTVC en keerde daarna terug op het oude nest, waar hij bezig is aan zijn tweede seizoen in Ophemert 1. “De jeugdteams van Ophemert spelen op een laag niveau en daarom wilde ik me bij RKTVC ontwikkelen, want die selectieteams speelden op divisieniveau. Als een betere voetballer ben ik hier teruggekeerd, waar ik lekker met mijn vrienden sta te ballen in het eerste team in de vierde klasse.”

Van de Water is een liefhebber van verzorgd voetbal en hij probeert zijn jongemannen van de JO13-1 aan te leren dat zij zo weinig mogelijk ballen blind vallen naar voren pompen. Als verdediger van Ophemert 1 kiest hijzelf ook zo vaak mogelijk voor de voetballende oplossing, maar als laatste man gaat dat niet altijd. “Soms moet ik geen risico nemen en de ballen over de zijlijn maaien. Het oogt niet fraai, maar als verdediger moet je dat soms doen. Ik geef mijn spelers ook groot gelijk als ze de bal soms wegperen: dat hoort er nu eenmaal bij.”