Focus’07 pakt 29 juni uit met een groot jeugdtoernooi. Acht clubs uit de regio komen met hun selectieteams in de pupillen naar het sportpark Parijsch, om uit te maken wie de beste is. Het is de eerste editie van het toernooi, het doel is om een nieuwe traditie op de kalender te zetten.

Gültekin Saybas (45) is de initiatiefnemer van het pupillentoernooi van Focus’07. De selectieteams van de JO9, JO10, JO11 en JO12 van acht clubs uit de regio strijden op 29 juni om de felbegeerde wisselbeker. “Het idee is vorig jaar ontstaan, nadat we zelf mee hadden gedaan aan een toernooi voor aanvang van het seizoen. Daar zag je de nieuwe selecties voor het eerst met elkaar voetballen, wij geven clubs nu aan het einde van het jaar al de kans om pupillenteams in de samenstelling voor het nieuwe seizoen te laten spelen. De indelingen zijn dan namelijk al bekend.” En dat op een aardig niveau, want Saybas heeft de grotere clubs uit het aanbod benaderd. Hij bracht een longlist terug tot twaalf, uiteindelijk zijn daar acht namen uit gerold. Verenigingen uit de regio, wat ook zorgt voor binding. Veel bekenden komen elkaar tegen op sportpark Parijsch, op 29 juni. Daarnaast zijn het teams die gelijkwaardig in worden geschat. “Zo kun je zien waar je als vereniging staat in de regio, ten opzichte van clubs met een vergelijkbare ambitie”, aldus Saybas.

Het is voor de naamsbekendheid van Focus’07 ook prettig. De jonge fusieclub had nog niet zo’n groot evenement. “Zo kunnen we onszelf op de kaart zetten.” De samenwerking met FC Utrecht is bij het toernooi ook zichtbaar. Focus’07 is een partner van FC Utrecht, de Culemborgse vereniging is een zogenoemde RAC-club. RAC-clubs krijgen ondersteuning vanuit FC Utrecht met een technisch beleidsplan, opleidingen voor de jeugd en clinics. De eredivisionist profiteert van de korte lijntjes om talentvolle spelers uit de regio op te sporen. De e-sporter van de profclub komt een kijkje nemen bij het toernooi en ook zullen er twee mascottes aanwezig zijn. Daarnaast staan over het sportpark verspreid spelletjes en eettentjes voor de bezoekers, om de dag een mooie aankleding te geven. Inschrijfgeld wordt overigens niet gevraagd aan de verenigingen.

Het is de bedoeling dat kinderen vol plezier met hun favoriete sport bezig zijn. “En voor het publiek is het hartstikke mooi om deze rasvoetballertjes aan het werk te zien. Je kunt een sportieve strijd verwachten, aangezien het de selectieteams zijn. Iedereen wil met die wisselbeker naar huis.” De bedoeling is dat het toernooi jaarlijks terugkomt op de laatste zaterdag van juni.