CvdW: RKTVC - Erik de Leeuw

Erik de Leeuw is al 35 jaar lid bij de vereniging RKTVC. Hij heeft alle teams doorlopen als voetballer, en heeft tevens ook alle teams vanuit de F tot en met het eerste elftal doorlopen als trainer. Hij is actief geweest als hoofd jeugdopleidingen van de club, en is sinds twee jaar onderdeel van de voetbaltechnische commissie en als assistent hoofd jeugdopleidingen.

Hij is een echte clubman, want hij is nooit verkast van club en is de club altijd trouw gebleven. In het eerste elftal heeft hij twaalf jaar gespeeld, waar hij ook zijn mooiste moment heeft beleefd. ‘’Het was echt een subliem jaar, we hadden alles voor elkaar over en we werden ongeslagen kampioen’’, aldus Erik. Dat was onder leiding van Amir Hashemi, de huidige zaakwaarnemer van Alireza Jahankbakhsh. Hij is een Iraniër en heeft hem begeleid toen Alireza in Nederland kwam voetballen, en is nu dus geen trainer meer maar bij toeval in dit vak gerold.

De keuze om voor RKTVC te kiezen, was snel gemaakt. Heel de familie ‘de Leeuw’ zat bij de club, dus koos Erik ook voor de club van zijn familie. Zijn ouders hebben de kantine gepacht, zijn vader is grensrechter en materiaalman geweest bij het eerste elftal en ooms en tantes hebben ook veel voor de club gedaan.

In de tijd dat hij hoofdjeugdopleidingen was, heeft hij lopen vlaggen bij zijn zoon, en heeft hij zelfs bardiensten op zaterdag opgepakt. ‘’Eigenlijk is alles wat toen op mijn pad kwam wel gedaan, ik heb gewoon het beste met de club voor’’, zegt hij. Hij is twee jaar trainer geweest van het eerste elftal van de club, maar dat is nu al een jaartje of vier geleden. Nu bepaalt hij het beleid binnen de vereniging, en probeert hij zo goed mogelijk de trainers binnen de club aan te sturen. ‘’Ik probeer de trainers te helpen waar het kan, als ze vragen hebben kunnen ze bij mij terecht en ik probeer ze van allerlei informatie te voorzien om zo het niveau op te krikken’’, zegt Erik. Hij staat twee avonden per week op het veld, soms op verzoek van een trainer, maar ook als hij zelf ziet dat een trainer het wat moeilijker heeft. Dit gebeurt natuurlijk wel allemaal in open overleg.

Er valt nog wel wat te verbeteren qua prestaties van de jeugd, volgens Erik. ‘’We hebben een piek gehad een jaar of 9 geleden, maar er zijn toen een paar verkeerde keuzes gemaakt in het beleid en de keuzes van trainers, waardoor het wat minder is geworden de laatste jaren’’, zegt hij. Maar de club is nu met een inhaalslag bezig om de jeugd weer op een hoger niveau te brengen. Dat is wel lastig met de clubs S.V. TEC en T.S.V. Theolo in dezelfde regio, die samen met RKTVC in dezelfde vijver moet vissen. Het wordt dus steeds lastiger voor de clubs om rendabel te zijn met de jeugd. Meestal stromen er 3 a 4 spelers uit de jeugd door naar het eerste elftal, alleen springen die er weer uit na twee jaar, en gaan ze buiten de deur kijken. Ze willen of op een hoger niveau voetballen, of krijgen geld bij bepaalde clubs. ‘’Dat kunnen wij hun niet geven, en daarom is het ook lastig om te bouwen aan een goed elftal’’, zegt Erik.

Voor volgend seizoen verwacht hij net zoals voorgaande jaren een plek in de middenmoot. ‘’Ik hoop dat we misschien iets naar boven kunnen kijken, en een periodetitel kunnen pakken’’, vertelt hij. De ploeg is redelijk bij elkaar gebleven, en er zijn wat spelers uit de jeugd bij gekomen. Hij kijkt in ieder geval weer uit naar de seizoenstart van het seizoen 2018-2019.