BZS doet het samen: ‘Dan is de stap kleiner’

De jeugd van BZS groeit en bloeit. De vereniging uit Beusichem heeft een van de grootste jeugdafdelingen van de gemeente Buren en daar plukt de hele club de vruchten van.

BZS heeft maar liefst 24 jeugdteams, wat aangeeft dat het goed gaat met de voetbalclub. De club profiteert van een duidelijk beleid: alle jeugdteams vanaf de JO15 hebben een onafhankelijke trainer en er is ook ruimte voor meisjes dankzij een bloeiende vrouwenafdeling. Mede daardoor komen kinderen vanuit de regio rondom Beusichem naar BZS toe.

De JO17-1 is misschien wel het beste voorbeeld van wat een duidelijk beleid met een team kan doen. Zij waren de eerste spelers die profiteerden van de oprichting van de minipupillen bij BZS. “Dat was zo’n twaalf jaar geleden. Des te vroeger je begint, des te langer de tijd om je te ontwikkelen”, vertelt Dirk Immink, hoofd technische zaken bij de club. “Zij spelen nu in de eerste klasse en alle tweedejaars gaan volgend seizoen zelfs al naar de senioren.”

Die aanvulling van de JO17-1 is hard nodig in de selectie, aangezien die veel te smal is. “Zij kunnen dat niveau aan. Het is ook een stukje beleid: we zien heel vaak dat spelers stoppen als ze de stap van de jeugd naar de senioren moeten maken, omdat ze dan opeens in een vreemd team terechtkomen met oudere mannen die ze amper kennen. Nu doen we een hele groep, de JO19-1 en tweedejaars uit de JO17-1 over naar de selectie. Als je het met elkaar doet, is de stap minder groot.”