‘Bij Sv TEC is de toekomstvisie bijgesteld’

Sv TEC is de kleinste club uit de tweede divisie. Logischerwijs schenkt het bestuur daarom vooral veel tijd in het reilen en zeilen van het vlaggenschip van de Tielse club. Maar volgens Wim de Bie zet de club tegenwoordig ook in op het opleiden van jeugdspelers. “We werken hard om onze jeugdafdeling zowel kwantitatief als kwalitatief te verbeteren.”

TIEL – De stap van de derde klasse naar de Tweede Divisie is groot. Levensgroot zelfs. Sv TEC flikte het om in een periode van acht jaar op te klimmen van een bescheiden amateurniveau naar de derde competitie van Nederland. De ontwikkeling van het eerste team ging erg snel. Hoe meer successen de Tielse formatie aaneenreeg, hoe meer er geregeld moest worden buiten de lijnen. “De goede prestaties hebben bestuursleden en andere vrijwilligers enorm veel tijd gekost”, legt Wim de Bie uit.

Volgens de voorzitter van de technische commissie zijn er allerlei regeltjes waaraan je als tweededivisionist moet voldoen. “Er is een lijst met richtlijnen opgesteld door de KNVB waar je aan moet voldoen om in het bezit te komen en blijven van de licentie die nodig is om op in de Tweede Divisie te kunnen voetballen. Je moet bijvoorbeeld bij elke duel beveiligers hebben, de velden en verlichting moeten aan voorwaarden voldoen, trainers moeten in het bezit zijn van diploma’s.”

Door alle inspanningen rondom het vlaggenschip sneeuwde de jeugdafdeling van TEC een beetje onder, maar bij de club is men volop bezig om deze opgelopen achterstand weg te werken. De rode draad binnen de club is nu dat de werkwijze van het eerste elftal door getrokken wordt naar de kleinste jeugd. Er is een jeugdplan en technisch beleidsplan opgesteld waaraan moet worden gewerkt door alle betrokkenen binnen onze club. Hoofdtrainer Frits van der Berk geeft als Hoofd jeugdopleidingen sturing en leiding aan onze jeugdafdeling. Hij wordt hierin bijgestaan door Hans Schrijner die de technische kant van de opleiding sturing geeft.

“We hebben allemaal echte clubmensen bij elkaar geroepen en zetten onze schouders eronder”, zegt De Bie. “De club heeft nu twaalf jeugdteams, toen we begonnen met deze missie waren dat er slechts vijf. We zijn bezig met een inhaalslag en geven binnen de club op korte termijn opleidingen aan trainers. Wij willen met alle ingrepen de kwaliteiten van het individu en het totale team vermogen verbeteren om binnen drie jaar weer aansluiting te hebben bij het niveau waar van wij denken dat het bij ons past.”

TEC moet volgens De Bie weer de club worden waar mensen hun kinderen graag brengen voor het voetbal. “We werken met een systeem dat Talento heet waarmee we van de spelers/speelsters allerlei voetbal informatie op kunnen slaan zodat zij in de toekomst beter kunnen presteren. Winnen mag maar is geen must, opleiden en verbeteren van kwaliteit staat voor op binnen s.v. TEC.”

De technische commissie van TEC bestaat uit clubmensen met een mooi verleden bij de vereniging. Wim de Bie speelde zelf twaalf jaar in het eerste team. Als centrale verdediger debuteerde hij als 14,5 jarig ventje in het vlaggenschip en nog altijd is hij de allerjongste debutant in het oranje shirt.

Op zijn 27ste stopte De Bie na een beenbreuk en sindsdien was hij vele jaren actief als trainer in de regio, waaronder ook van ‘zijn’ TEC. Inmiddels is hij tevreden met zijn rol in de technische commissie. “Met ons eerste team willen we graag in de Tweede Divisie blijven spelen, maar de focus kan nu alles geregeld is voor het eerste elftal worden verlegd naar onze jeugd, want die vormt uiteindelijk toch de toekomst van de club.”