rivierenland-Laurens-Lingen-terug-bij-Schelluinen

De 25-jarige Laurens Lingen werd in juni 2017 door zijn medespelers verkozen tot ‘Speler van het Jaar’. Het was voor even het laatste dat Lingen voor Schelluinen kon betekenen. Hij nam een sabbatical, omdat de Ridderkerker in Hendrik-Ido-Ambacht een huis had gekocht dat een drastische verbouwing verdiende.

SCHELLUINEN – Hij vertelde toen dat hij zeker op Scalune zou terugkeren. Lingen noemt het een tussenjaartje. ,,Ik hoopte eigenlijk dat ik vorig seizoen, tijdens de winterstop, weer kon aansluiten, maar dat lukte niet. De verbouwing kostte meer tijd dan verwacht.”

Lingen was een laatbloeier. Hij ging in Ridderkerk pas op 12-jarige leeftijd bij RVVH voetballen. ,,Tot dan voetbalde ik op de pleintjes en schopte deuken in garagedeuren.” Later vertrok hij naar Rijsoord omdat zijn maatjes daar actief waren. ,,Daar kreeg ik de ruimte. Ik was zeventien toen trainer Gijs Zwaan mij al bij het eerste elftal haalde hoewel ik later weer naar het tweede elftal verhuisde. Rijsoord was toen top eerste klasse.” Het ritme van twaalfde man bij Rijsoord beviel Lingen niet helemaal en toen zijn ex-trainer Wout Lems oefenmeester van Schelluinen werd en hem benaderde, vertrok hij naar sportpark Scalune. ,,Een nieuwe omgeving paste mij wel hoewel ik even moest zoeken waar het plaatsje precies lag. Ik hoorde wel dat Schelluinen subtop van Nederland had gespeeld, maar dat was voor mijn tijd. Ik ben toen in 2016 bij de club heel warm ontvangen. Ik hou van de verbondenheid bij een kleinere club, die leeft door de vele vrijwilligers.” Met Lingen keerden ook uitgedienden als Stefan Walhain, Dico de Jong en Johnny Wijnbelt terug. Aan het einde van het seizoen wachtte een presentje van de KNVB waardoor Schelluinen door een beslissingswedstrijd in Zevenbergen, onder leiding van trainer Philip den Haan, naar de derde klasse terugkeerde. ,,Het seizoen daarop verliep moeizaam omdat de selectie zo smal was.”

In de periode van juli 2018 tot augustus 2019 volgde Lingen Schelluinen vooral via de media. Toen zijn maatje Erik Kerkhoven (ex-Sparta, RVVH en Rijsoord) aangaf weer te willen gaan voetballen, besloot Lingen in mei 2019 komend seizoen samen met hem weer bij Schelluinen aan te sluiten. ,,Heerlijk om weer tegen een balletje te trappen. De eerste wedstrijden in het toernooi om de Rob Colijn Memorial verliepen goed. Wij wonnen dat toernooi en dat is voor Schelluinen een historisch feit. Er staat een goede en vooral brede selectie. We zijn scherp op de trainingen. Hiermee moeten wij een rol van betekenis kunnen gaan spelen. Ik verwacht dat ik rechts op het middenveld zal worden geposteerd.”

Lingen durft zelfs de stelling aan dat de Philip den Haan-formatie voor de titel in de derde klasse C moet gaan. ,,Het gaat erom dat het Philip lukt om er een echt team van te maken. Dan kunnen wij met de beste mee, daar ben ik van overtuigd. Het was mooi hoe de trainer zich na zijn knieoperatie presenteerde. Lopen kon hij niet, maar gaf de eerste trainingen vanuit een scootmobiel. Dat kreeg landelijke aandacht. TV Rijnmond zond er beelden van uit.”