Roland van den Dool (35) kan de band met het eerste elftal van Herovina nog niet loslaten. Op zijn vijftiende debuteerde hij in het eerste. Nu is hij nog altijd elftalleider bij de derdeklasser.

HERWIJNEN – Vervelend knieletsel maakte veel te vroeg een einde aan zijn actieve voetballoopbaan. Op zijn 25ste ging het voor het eerst verkeerd. Er was van alles mis in zijn knie, maar dat werd te laat onderkend. Vier jaar later speelde hetzelfde letsel opnieuw op. ,,Toen adviseerde de chirurg mij toch echt te stoppen om niet alles kapot te lopen.” Op het hoogtepunt van Van den Dool bereikte Herovina bijna de tweede klasse, maar werd na twee bizarre wedstrijden uitgeschakeld door GDC.

Van den Dool combineert het leiderschap al vier jaar met trainingssessies bij het eerste elftal. ,,In het begin was dat lastig, dan ben je vooral nog te veel speler. Nu lukt het beter om vanuit de dug-out mijn mond te houden. Bijkomend voordeel is dat wij op ons niveau steeds betere jonge scheidsrechters krijgen. Die marchanderen niet en zijn duidelijk.”

Van den Dool vervolgt: ,,Ik hoop echt dat het team zich gaat redden in de derde klasse. Voor volgend seizoen hebben wij Remon Steenbruggen terug, Eddy Steenlage wil het na zijn auto-ongeval weer gaan proberen en er komen een paar jonge spelers door.” Bovendien keert Frank Clement volgend seizoen volledig terug bij de selectie. Hij stopt als verzorger.

Na het verlies bij Sleeuwijk, in de eerste week van april, werd het er niet gunstiger op. Toch blijft trainer Gert-Jan Potters uiterst positief. ,,Als ik ons programma erbij pak kunnen wij nog een paar ploegen onder ons houden. Ik heb daar alle vertrouwen in”, vertelde de Werkendamse oefenmeester na afloop.

,,Nu ik zelf aan de zijkant sta proef ik hoe moeilijk het is om vanaf die positie te coachen”, verklaart Van den Dool. ,,Negen van de tien keer ben je te laat met een opmerking. Wij doen er met zijn allen echt alles aan om vaker te scoren, maar het lukt gewoon niet. Wij verwachten van Maarten Lievaart, Jesse van Vliet en Jeffrey van der Meijden wat meer doelpunten. Het is echter heel anders dan vorig seizoen in de vierde klasse. Tegenstanders op dit niveau verdedigen gewoonweg veel beter.” Jesse van Vliet is een groot talent en hij gaat er echt wel komen. Hopelijk krijgt hij daar op dit niveau de kans voor.

Van den Dool: ,,Ik ben heel benieuwd naar de hernieuwde samenwerking met trainer Glenn Calor. Hij is destijds bij ons als hoofdtrainer begonnen. Ik herinner mij nog dat Glenn echt heel gericht trainde. Wij scoorden destijds vaak uit spelhervattingen. Daar kun je op trainen.”

Roland van den Dool zit niet meer te wachten op terugkeer naar de vierde klasse. ,,Dan gaan wij zomaar met dat niveau mee. Nee, geef mij maar de Brabantse derde klasse. Heerlijke clubs, waar echte voetbalsfeer heerst.”

Voormalig doelman Wilco de Leeuw is ook nog steeds bij het team. Hij is keeperstrainer maar moest onlangs twee keer onder de lat. Voormalig tweede keeper Marco Pellekaan is tussentijds gestopt.