Ton Delfgou dwingt zichtzelf tot een vrije weekenddag

Het was niet dat Ton Delfgou na één seizoen bij PVCV al toe was aan iets nieuws. De reden dat hij komend seizoen trainer is van Lekvogels, ligt in het feit dat hij graag een vrije weekenddag wil. Door een zondagclub in te ruilen voor een zaterdagclub, creëert de inwoner van Vianen die ruimte.

LEXMOND – Het klinkt als een opmerkelijke transfer: Ton Delfgou die komend seizoen aan de slag gaat bij vierdeklasser Lekvogels in Lexmond. Het laagste amateurniveau, terwijl de oefenmeester in de voorbije jaren toch op hogere niveaus actief was en zelfs in de hoofdklasse de touwtjes in handen had. ,,Niveau is voor mij niet belangrijk. Toen ik op gesprek kwam bij Lekvogels, vroegen de mensen mij ook waarom ik naar een vierdeklasser wilde. Niveau zegt mij niets, want ik vind het belangrijk dat ik plezier heb. Natuurlijk verwacht ik een prestatieve houding, want dat hoort bij een eerste elftal. Maar daar omheen moet het ook gezellig zijn. Iedereen is gaan voetballen omdat hij of zij het leuk vond’’, verklaart Delfgou, die in het dagelijks leven directeur is van een betonijzerbedrijf.

Toen Delfgou vernam dat Lekvogels voor komend seizoen op zoek was naar een hoofdtrainer, hapte hij toe. Was hij toe aan een nieuwe uitdaging? ,,Nou nee, want bij PVCV zit ik pas één seizoen. Maar ik wilde graag meer vrije tijd in mijn weekeinde. Nu coach ik op zondag, maar de zaterdag is altijd zo druk. Er is van alles te doen en dan voetbal ik ook nog zelf in het 35-plusteam van VV Vianen. Door aan de slag te gaan bij een zaterdagclub, moet ik al die andere dingen laten vallen en dwing ik mijzelf tot een vrije weekenddag: de zondag. Bovendien wordt het weleens tijd om te stoppen met voetballen. Het lijf protesteert, het is vergane glorie’’, meldt Delfgou lachend.

In zijn trainersloopbaan was Delfgou vrijwel altijd werkzaam bij clubs dichtbij huis. Hij stond voor de groep bij Vianen, Brederodes, De Meern, SVF Cothen, SC Everstein, Nieuw Utrecht en thans PVCV. ,,De combinatie tussen een drukke baan en een korte reisafstand naar de voetbalclub is ideaal’’, legt hij uit. ,,SVF Cothen was het verst weg, zo’n 25 minuten rijden.’’ In Lexmond, zo’n zes kilometer van Vianen gelegen, verwacht Delfgou mee te kunnen doen om promotie. ,,Er staat een jonge spelersgroep met veel potentie. Dat wist ik al van uit de tijd dat ik met het team onder 23 jaar van Everstein tegen Lekvogels speelde. Met deze groep moet je derde klasse kunnen spelen’’, aldus Delfgou. Dat de kelderafdeling van het amateurvoetbal door de vele overstappende teams uit het zondagvoetbal steeds sterker wordt, ziet de ervaren trainer niet als een probleem. ,,Of het lastig wordt, zien we dan wel. Op voorhand opgeven heeft geen zin, je kunt altijd proberen om een gooi te doen naar promotie. Je hoeft ook geen kampioen te worden om de derde klasse te bereiken, het is ook mogelijk via de nacompetitie. En is een ander team beter, ondanks dat je je uiterste best hebt gedaan? Dat kan gebeuren en dan mag je alsnog tevreden zijn.’’