SV Meerkerk kan eindelijk aan de slag

SV Meerkerk betekent voor het 3800 zielen tellende Alblasserwaardse dorp het sociale hart van de Gemeente Zederik. Toen de politiek dwars ging liggen bij de verhuizing van het sportpark, was er even sprake van een revolte onder de leden.

MEERKERK –Voor Sjaak Versluis was dit item in september 2016 de aanleiding om voorzitter van de club te worden. De voormalig agrariër werd sportliefhebber vanwege zijn vier voetballende kinderen, Esther, Rebecca, Simone en David. Opmerkelijk genoeg komt het kwartet voor vier verschillende clubs uit. Alleen David speelt wekelijks zijn wedstrijden voor SV Meerkerk. De meiden komen uit voor HSSC’61, Noordeloos en Lekvogels.

,,Twee jaar geleden kwam SV Meerkerk organisatorisch in de problemen omdat er nog maar drie bestuursleden waren. De verhuizing van het sportpark dreigede vast te lopen. Ik heb besloten om de club te helpen en voorzitter te worden. Ik vind het leuk om naast mijn dagelijks werk iets om handen te hebben. Als iedereen wat doet, houden we de samenleving aan de gang. Bovendien houd ik mij vakmatig bezig met projectontwikkeling.”

Het bestuur is weer compleet. Versluis dook met veel energie in de verhuisplannen en stelde vast dat de voetbalclub slachtoffer van politieke tweeslachtigheid dreigde te worden. Het dorp wilde groeien door te gaan bouwen in het plan Weide II. Daarvoor zou de voetbalclub wijken. SV Meerkerk wilde meewerken om te verhuizen en zo ruimte voor woningbouw te maken. Toen opeens bleek dat de kosten voor het project – er moest een miljoen euro bij – wat uit de pas liep, leek het plan vertraging op te lopen. De raad en de voetbalclub zaten niet op uitstel te wachten. Op die beroemde vijfde maart moest de politiek de knoop doorhakken. Kwam er voldoende geld beschikbaar zodat SV Meerkerk per augustus 2019 kan gaan verhuizen. ,,Voor de voetbalclub was het alles of niets. Als de politiek niet was meegegaan waren wij blijven zitten”, is Versluis overtuigd.

Mars naar gemeentehuis
Er volgde een oproep aan spelers, leden, ouders en supporters van ‘SVM’ om op 5 maart via een yellow & black-mars naar het gemeentehuis op te rukken. Daar zou op deze maandagavond het beslissende debat van de gemeenteraad en het college plaatshebben. De mars ging niet door vanwege het overlijden van prominent SV Meerkerk-lid Jan-Willem Versluis. Het gemeentehuis zat wel overladen vol met leden met een geel-zwart hart om de nodige druk op de raadsleden te zetten. De plannen werden unaniem aangenomen en SV Meerkerk kan aan de slag. Straks beschikt SVM over een van de eerste gasloze clubgebouwen (zie bijgaande foto) en drie nieuwe voetbalvelden waarvan twee voorzien van kunstgras. Versluis hoopt dat het nieuwe clubgebouw straks meer multifunctioneel kan worden ingezet.

Sjaak Versluis heeft zelf niet gevoetbald maar begrijpt wel dat men in Meerkerk hoopt dat de voetbalclub het huidige niveau kan vasthouden. ,,Het eerste elftal speelt nu twaalf jaar in de tweede klasse. Dit seizoen gaat het stroef en het lijkt erop dat wij ons moeten gaan voorbereiden op de nacompetitie om ons te handhaven.”