Ruwaard lonkt met Arkel naar de derde klasse

Arkel, dit seizoen een van de topploegen in de vierde klasse D, lijkt eindelijk op weg om een stabiele derdeklasser te gaan worden. Dat is de club nog nooit gelukt. Na de eeuwwisseling acteerde Arkel vier seizoenen op dat niveau maar keerde steeds weer snel terug naar de kelder van het amateurvoetbal.

ARKEL – Dit seizoen beschikt de naar Dubbeldam vertrekkende trainer Richard Smaal over een goede en uitgebalanceerde selectie. De kans op het kampioenschap is levensgroot aanwezig, al is het slot van het programma, met nog tegenstanders als Groot-Ammers en Unitas, loodzwaar. Arkel bekleedde begin april de koppositie. De ploeg scoort gemakkelijk en heeft ook nog eens de minste tegengoals van de regio. Kortom, het elftal staat goed.

Daan Ruwaard is CIOS-student in Breda. Volgend jaar vervolgt hij zijn opleiding in Goes. De pas 17-jarige Ruwaard werd vorig seizoen al door Smaal bij het eerste elftal gehaald. Het is snel gegaan met hem. “Natuurlijk pik ik veel op op de trainingen, maar het meest heb ik aan mijn ploeggenoten, die mij vooral in het begin op sleeptouw namen. Het is goed dat spelers als Corné van Horik weer terugkwamen bij Arkel. Corné scoort gemakkelijk. Hij is regionaal topscorer.” Ruwaard staat ondanks zijn jonge leeftijd ‘op zes’. Zijn rol als controlerende middenvelder wordt door de supporters gewaardeerd. Hij staat niet voor niets in de top van het ‘Man of the Season’-badjasklassement. Supporters geven na elk duel van Arkel een waardering aan de spelers.

Ruwaard gaat nog even terug naar die gedenkwaardige uitwedstrijd bij Unitas toen Arkel bij de rivaal met 3-4 won en een achterstand van acht punten op de Gorcumers had ingehaald. “Een bijzonder duel. Maar ik verwacht dat wij nu verder zijn en het Unitas straks bij ons op Schoonzigt nog lastiger kunnen maken. De eerste hindernis, VVAC, hebben wij met 1-0 genomen. Mogelijk kunnen wij op die voorlaatste speeldag tegen Unitas de titel ophalen. Ik vind dat Arkel in de derde klasse thuishoort, maar wij zullen toch echt nog wat stappen moeten maken om op dat niveau echt goed mee te kunnen. Soms missen wij stabiliteit. Onlangs speelden wij gelijk tegen SVS’65, dat negende staat. Dat mag eigenlijk niet gebeuren. Het waren heel dure punten.”

Volgend seizoen komt ASV Arkel onder leiding van de Gorcumse trainer Leon Elands. Daan Ruwaard houdt zich daar liever nog niet mee bezig. ,,Ik concentreer mij op dit seizoen en wil met Arkel promoveren. Laten wij ons daar maar op focussen.”

Bij Arkel is, onder druk van de leden, als een van de weinige clubs niet voor de aanleg van een kunstgrasveld gekozen. “Ik kan mij daar aan de ene kant wel in vinden, hoewel mijn spel zich beter leent voor een goede grasmat. Het zou fijn zijn als Arkel met kunstgras een goede trainingsfaciliteit zou krijgen. Daar is echter niet voor gekozen.” Arkel beschikt nu wel over een gerenoveerd tweede veld en houdt daardoor een flink bedrag in de verenigingskas.