Minder talentvolle voetballers nemen het initiatief bij GJS

GJS staat bekend om haar goede jeugdopleiding. Het huidige eerste elftal bestaat volledig uit spelers die zich het spelletje van jongs af aan op Dalem hebben eigen gemaakt. Maar GJS is meer, veel meer. Dat bewijzen Bart, Bram en Koen van het zesde elftal.

GORINCHEM – Voorzitter Jan van Veen vindt dat al die andere leden van GJS wel eens een keer in de schijnwerpers mogen worden gezet. Daarom nu eens aandacht voor drie enthousiaste sporters van negentien jaar, die bij GJS al op jonge leeftijd wisten dat zij de top nooit zouden halen. Van Veen: ,,Toen wij zes jaar geleden met het huidige bestuur aantraden, hebben wij maar eens herhaald dat GJS een pure amateurclub is en dat wat mij betreft altijd zal blijven. Dat betekent dus dat GJS selecteert uit eigen jongens en meiden. Daarvoor is kwantiteit nodig anders wordt dat aspect al lastiger. Je kunt alleen een vlaggenschip hebben als je over een mooie vloot beschikt.”

Bij GJS is er sprake van een disbalans. De club beschikt over ruim veertig jeugdteams in competitie maar heeft daarentegen slechts zes seniorenteams bij de mannen in competitie. Van Veen wijst nadrukkelijk naar het drietal aan tafel. ,,Ik ben heel erg blij met die gasten. Dankzij hen konden wij dit seizoen een zesde elftal inschrijven. Wij willen als bestuur stap voor stap naar misschien wel negen seniorenteams.” Bart Koenen, Bram van Berkum en Koen Werner gaan er absoluut niet gebukt onder dat zij niet dat talent hebben van Quincy Bartens en Sjors Hendriks. Generatiegenoten die wel in het eerste elftal van GJS uitkomen.

Traject
Bart, Bram en Koen doorliepen bij GJS hetzelfde traject. Bart begon bij SVS’65. Bram bij Hardinxveld en Koen woonde even in Etten-Leur en kwam uit voor Unitas’30. Eenmaal bij GJS begonnen zij in hun leeftijdsgroep op het laagste niveau. Veelal via C5 naar B4 en A3. Zoals bij zoveel jonge spelers die de overstap naar de senioren moesten maken, was er ook bij dit drietal twijfel. Bart maakte bijna de overstap naar Unitas omdat daar een vriend van hem actief is. ,,Maar omdat hier opeens een leuk jong zesde team van de grond kwam, ben ik gebleven en ik heb geen moment spijt. Zeven spelers van ons voormalig jeugdteam spelen nu samen met dertien jongens die via Gorinchem Beweegt naar GJS zijn gekomen.”

Koen Werner geeft weer wat ook zijn twee teammaatjes denken. ,,Ik wist dat ik nooit een topper zou worden en voetbal voor mijn lol. Gezellig met je maten sporten. Op welk niveau wij spelen maakt ons he-le-maal niets uit. Na de wedstrijd heb je het leuk met elkaar en daar doe je het voor.” Bram vult aan: ,,Het is prima zo, want wij voelen ons op hoger niveau helemaal niet thuis.”

Zevende elftal
Jan van Veen geniet van leden als Bart, Bram en Koen. ,,Elke vereniging heeft een tekort aan vrijwilligers. Dat bestand vergrijst in hoog tempo. Deze jongens pikken het goed op. Fluiten hun wedstrijd bij de jeugd en draaien bardiensten. Daarnaast redden zij zichzelf op alle gebied. Ouders van spelers van het zesde team fungeren als begeleiders. Wij proberen wel te regelen dat zij regelmatig van Peter Pols training krijgen. Zij zijn nu ons zesde team maar ik hoop dat het een aanzet is om volgend seizoen een zevende elftal in te schrijven.” Bram van Berkum is vrije verdediger van het zesde elftal. ,,Wij leren nu nog elke week op de trainingen. In het verleden hebben wij het voetbal maar een beetje zelf aangeleerd. Peter Pols leert ons na te denken over het spelletje.” Bart was voorheen keeper maar heeft zijn plaatsje afgestaan en is nu aanvaller. Koen bestrijkt de rechterflank. ,,Natuurlijk willen wij alles winnen als wij op het veld staan. Zo is het dan ook wel weer”, stelt Bram. Hij vraagt bij leden om een mentaliteitsverandering. ,,Schop niet altijd tegen de club aan maar neem als lid zelf initiatief. Ik wil daar best bij helpen om met leden daarover te praten. Wij redden onszelf en hebben het heel erg naar ons zin bij GJS.”