Voetbalvereniging Vuren en Rick Kolff hebben elkaar gevonden. De 36-jarige Werkendammer zet zijn eerste stappen als hoofdtrainer bij de derdeklasser, die van het tactisch vernuft van Kolff hoopt te profiteren. Club en trainer hopen vooral op een rustig jaar.

HappyPoint_desinfectie

Vuren is niet het type club dat elke zomer in de schijnwerpers staat met een vrachtlading aan nieuwe spelers. Eigen jeugd en weinig verloop zijn passende omschrijvingen voor het eerste team van de dorpsvereniging. “We proberen kleine stapjes te zetten in de ontwikkeling van onze faciliteiten. Zo kregen we er een keeperstrainer en assistent bij en heeft de groep vorig jaar voor het eerst trainingskleding gekregen. Op deze manier maken we het leuker en aantrekkelijker voor onze spelers om bij Vuren in het eerste te spelen”, aldus Jeroen van Wijngaarden. Hij is de technische man in het bestuur, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van dat eerste elftal. “Dat onze spelersgroep vrijwel altijd bij elkaar blijft, zorgt voor extra toewijding bij de club. Zo hebben ze samen hun vaste kleedkamer helemaal opgepimpt: denk aan kluisjes, logo’s op de muren en een geluidsinstallatie. Ze hebben het entreegeld van hun wedstrijden daarmee weer terug in de club gestoken. Dat is toch bijzonder.”

Vuren wil graag een stabiele derdeklasser worden. “Maar dat zijn we nog niet. De afgelopen jaren was het steeds een strijd tegen degradatie. Het is te hopen dat we ons dit jaar eerder veilig kunnen spelen.” Het eerste is een jonge groep, de spelers die het elftal moeten dragen zijn nu gemiddeld 22 jaar. “Als dorpsclub ben je afhankelijk van je jeugd. De oudere generatie is inmiddels lager gaan voetballen en we hebben geen categorie van jongens van rond de 28, die goed genoeg zijn voor het eerste.”

Aan Rick Kolff de uitdaging om van deze groep een goede derdeklasser te smeden. “Rick biedt het totaalplaatje dat wij zochten: plezier als liefhebber, kennis van het voetbal en de ervaring als oud-speler op hoog niveau. Ik denk dat hij ons tactisch een stap verder kan brengen.”

Kolff
Het wordt voor Kolff zijn eerste klus als hoofdtrainer bij een eerste team. Zenuwachtig is hij niet. “Ik ben vrij nuchter en overtuigd van mijn eigen kunnen.” Hij trainde voorheen jeugdteams bij Sleeuwijk en WSC, nadat hij zijn eigen actieve carrière als middenvelder bij onder meer Kozakken Boys had afgesloten. “Ik voelde me klaar voor de stap naar een eerste elftal. Vriend en collega-trainer Johan van der Werff wees me op Vuren. Ik heb Jeroen gebeld en een afspraak gemaakt. Ik ben in totaal bij drie clubs op gesprek geweest, maar het gevoel bij Vuren was het beste.”

Kolff vindt het fijn om met een jonge groep te kunnen werken. “Ik hoop ze te kunnen helpen, door aan bepaalde accenten te werken en de jongens te steunen in hun ontwikkeling. Zo kunnen we ons als team verbeteren, met hopelijk een rustig jaar qua klassering als resultaat. Een plek in de middenmoot zou fijn zijn. Het wordt voor mij een leerjaar, ik ben heel benieuwd hoe het is om te werken met meer supporters langs de lijn en of ik de ideeën uit mijn hoofd in een ploeg geslepen krijg. Ik heb dan wel al een jaar of zes ervaring in de jeugd, maar een eerste elftal is toch anders.”

Hij denkt zich wel thuis te gaan voelen in Vuren. “Als je gewoon normaal doet, heb je geen probleem hier.”

Klik hier voor meer informatie over VV Vuren
Klik hier voor meer artikelen over VV Vuren