SC Everstein is een voorloper in Nederland op het gebied van verduurzaming. In de Droom van Everstein was al geformuleerd dat de club graag energieneutraal wil zijn. Het initiatief De Groene Club van de KNVB kwam daarbij als geroepen en leidde in Everdingen tot de oprichting van de Groene Brigade.

banner_koningsport_small_VJ
De Droom van Everstein: een ontmoetingsplek vormen, veiligheid waarborgen, persoonlijke ontwikkeling optimaal faciliteren en energieneutraal zijn. Het laatste deel van die droom is in een stroomversnelling beland, sinds het initiatief De Groene Club van de KNVB. “Een initiatief dat verenigingen helpt te verduurzamen, onder het motto: ga voor een volle clubkas en lage broeikas”, vertelt Perry Bloks, voorzitter van SC Everstein. “Dat sprak ons wel aan. Na een energiescan is onze eigen Groene Brigade, die we zo hebben genoemd ter voorkoming van verwarring met het initiatief van de voetbalbond, aan de slag gegaan met het verlagen van de energiekosten. Denk aan afvalscheiding, goedkoper energie inkopen, energieverbruik verlagen en zelf stroom opwekken.”

Naast dat dit direct voordelig is voor de clubkas, heeft het ook een indirect effect. “Bepaalde type sponsoren vinden het heel interessant om samen te werken met een duurzame vereniging. Daar kun je elkaar in vinden.” Uit het Coöperatiefonds van de Rabobank ontving Everstein al een cheque van 2500 euro.

Vriezers
Dat de Groene Brigade streng is, ondervond het bestuur ook al. “Ze attendeerden ons erop dat de stekker wel uit de koelkast in de bestuurskamer kon. We kunnen het drinken namelijk ook gewoon in de kantine halen, dan hoeft die koelkast niet zeven dagen per week aan te staan. Die bewustwording scheelt al heel veel. We hebben in juli vorig jaar een energiescan gedaan. Dan ligt de club helemaal stil, maar toch draaiden er alleen al in het onderste gedeelte van ons clubgebouw maar liefst vier vriezers. Dat is het deel waar de kleedkamers en bijkeuken zitten. Die apparaten waren dus nagenoeg leeg, maar werkten wel op volle toeren. De stekkers konden er wel uit.”

Verduurzaming is misschien wel het belangrijkste onderdeel in de uitdaging om je club op de lange termijn levensvatbaar te houden. Dat Everstein goed bezig is, viel de nationale voetbalbond ook al op: Bloks heeft een presentatie gegeven aan zo’n vijftig geïnteresseerde voetbalverenigingen op de KNVB Campus. “Wij zijn sinds de zomer van 2019 al heel actief bezig met een groep heel enthousiaste mensen. Een van de belangrijkste dingen waar we ons momenteel hard voor maken is afvalscheiding.” De achterliggende reden daarvoor is simpel, vertelt Bloks. “Het plastic afval wordt gratis opgehaald. Als wij er met elkaar in slagen daardoor de hoeveelheid restafval terug te dringen, hoeft de vuilophaaldienst minder vaak te komen en daarmee besparen we geld dat we beter aan leuke dingen kunnen uitgeven.”

Belang
Veel leden van Everstein zijn al enthousiast, Bloks verwacht iedereen mee te krijgen als de resultaten voor de lange termijn zichtbaar zijn. “Als je het voor elkaar krijgt de kosten terug te schroeven, ziet uiteindelijk iedereen er wel het belang van in.”

De volgende stap: het plaatsen van een groot aantal zonnepanelen op het dak van de kantine. De club komt in aanmerking voor een subsidie. “Dit levert direct een positieve bijdrage aan de clubkas”, zo besluit de voorzitter.

Klik hier voor meer informatie over Everstein
Klik hier voor meer artikelen over Everstein