Zoon van de oprichter, zelf af en toe nog voetballend en vader van een speler uit de jeugd: Martijn Heerkens heeft het rood-wit-blauwe bloed van vv Vianen door zijn aderen stromen. De 48-jarige vrijwilliger gunt iedereen een zaterdag zoals die op sportpark Blankensteyn.


Hij is bestuurslid, leider/trainer van de JO14-1 en JO15-1 en trapt zelf af en toe nog een balletje bij de 35-plussers. Martijn Heerkens is een clubmens. “Vianen voelt als een familie voor me.” Het was zijn familie die aan de wieg stond van de club. “Mijn vader Bob heeft de vereniging samen met Hein de Blok en Siebolt Nieuwenhuis opgericht, als afsplitsing van Brederodes in 1983. Ze wilden liever op zaterdag gaan voetballen. Sindsdien loop ik al bij de club rond, ik ken dus echt iedereen.” Inmiddels speelt zoon Aidan in de jeugd en dochter Nikee en vrouw Carola helpen als vrijwilligers mee bij de club. “We wonen op rolafstand van het sportpark.”

Als speler maakte hij de gouden jaren mee, toen Vianen tegen de eerste klasse aanschurkte met een mooie lichting. “Ik mocht toen af en toe meedoen in het eerste, maar was vooral actief in het tweede. We hadden een ijzersterke selectie.”

Een jaar of dertien geleden trad hij toe als bestuurslid. “Het ging minder met de vereniging en ik ben met een groep vrienden het bestuur gaan vormen. We hebben structuur in de vereniging gebracht.” Hij is nu nog altijd verantwoordelijk voor de inkoop. Zijn belangrijkste stimulans? “Ik wil voor iedereen het dagje vv Vianen mogelijk blijven maken. Bij onze club draait het voornamelijk om gezelligheid en vriendschap, sport is onderdeel van die beleving. Prestaties zijn leuk, maar niet het belangrijkst bij ons. Als wij moeten kiezen tussen selecteren op kwaliteit of vriendjes samen laten voetballen in de jeugd, dan gaan we altijd voor dat laatste.”

Hij gunt de club de komende jaren wat meer groei. “Vianen wordt groter, er wordt gebouwd en dan is het te hopen dat het ledenaantal ook groeit. Vanzelfsprekend is dat niet, want de jeugd heeft tegenwoordig meer keuzes qua sporten dan vroeger.” Sportieve groei voor het eerste elftal zou een mooi gevolg zijn. “Want presteren met een club van zo’n 170 leden is lastig. Gelukkig hebben we een goede staf, die de juiste beleving in ons team brengt.”

Klik hier voor meer informatie over Vianen
Klik hier voor meer artikelen over Vianen