Jeroen van Bezouwen (42) beleefde lange tijd een prachtig debuutseizoen bij GVV Unitas. Zijn ploeg was na driekwart jaar koploper in de Zondag Hoofdklasse B. Corona zette echter een streep door het kampioenschap, maar de mannen uit Gorinchem spelen dit voetbaljaar wél in de Derde Divisie.

HappyPoint_desinfectie
“Het had slechter kunnen gaan”, zegt Jeroen van Bezouwen met gevoel voor understatement, over het afgelopen voetbalseizoen tot de coronastop. De trainer van de Gorinchemse hoofdklasser Unitas begon vol goede moed bij Unitas in de zomer van 2019, maar ook met flink wat vraagtekens. “Na het seizoen 2018-2019 zijn een aantal sterkhouders vertrokken en we haalden zelf jongens uit lagere klassen of die op de bank zaten bij andere clubs. Dan zijn hoge verwachtingen vooraf niet realistisch.”

Stokpaardjes
Dat Unitas na driekwart seizoen bovenaan zou staan, overtrof dan ook alle ambities. “We hebben heel veel tijd gestoken in het wegzetten van de organisatie. Ik heb een bepaalde visie op voetbal, maar het duurt even om dat aan je team te koppelen. Het is een cliché, maar ik vind het vooral belangrijk om extreem veel bezig te zijn met wat we al goed kunnen. Je kunt je focussen op wat niet goed gaat, maar ik ontwikkel liever wat we nu al goed doen. De tegenstander onder druk zetten, dominant zijn aan de bal en spelen met lopende mensen zijn mijn stokpaardjes.”

De kracht van Unitas lag in het voorkomen van tegendoelpunten: de ploeg scoorde uitstekend op dat vlak. De mannen uit Gorinchem hadden ook nog eens zicht op de halve finale van de districtsbeker, wat een ticket voor het landelijke bekertoernooi van dit seizoen zou opleveren. Alles liep dus op rolletjes. Enige vloek steeg dan ook wel op uit het huis van Van Bezouwen, toen de Tilburger vernam dat het seizoen abrupt afgebroken werd. “Je gelooft het in het begin niet. Tot de berichten van spelers en collega-trainers binnenstroomden, toen drong het tot me door. Ik heb de auto gepakt en ben een stuk gaan rijden, was zó teleurgesteld, verontwaardigd en boos. Maar als je dan na een uur weer thuiskomt, de tv aanzet en ziet wat er in de wereld gebeurt, dan knal je weer met beide benen op de grond. Het is ook een cliché, maar voetbal is toch echt heel betrekkelijk. Laten we wel even normaal blijven doen.” Hij probeerde zijn spelersploeg positief te houden. ,,Door ze te wijzen op de goede prestaties die we hebben neergezet afgelopen seizoen.”

Onze manier
Unitas dacht ook nu weer in de Hoofdklasse te beginnen, tot de club het nieuws kreeg dat er tóch een plek voor hen werd gereserveerd in de Derde Divisie. “Het liefst vecht je het op het veld uit en vier je zo’n historisch moment samen met alle vrijwilligers, na zo’n goed seizoen. De mensen van de club verdienen dat ook echt, maar het is hoe dan ook heel vet om op een van de hoogste amateurniveau’s van Nederland te gaan spelen.”

De trainer weet dat de Derde Divisie een flinke uitdaging met zich meebrengt. “Het wordt lastig. We hebben weer wat jongens verloren, maar hebben er ook wat goede gasten bijgekregen. De selectie is echter wel krap, de club is binnen een paar jaar tijd gegroeid van tweedeklasser naar de Derde Divisie. Het heeft even nodig om de hele organisatie daar klaar voor te stomen, maar die tijd hebben we niet. We gaan 34 wedstrijden spelen en meedoen aan het KNVB bekertoernooi. Iedereen moet fit blijven, dan heb ik er wel vertrouwen in. Ik ben ook niet van plan om ons spel aan te passen. Ik wil laten zien wat wij vorig jaar lieten zien, maar dan op een hoger niveau. We gaan ons meten met de ploegen in de Derde Divisie, maar wel op onze manier.”

Foto: Marcel Mol

Klik hier voor meer informatie over GVV Unitas
Klik hier voor meer artikelen over GVV Unitas