Gert de Kruijk heeft al een imposante carrière achter de rug. In het verleden heeft hij gefunctioneerd als voetballer én volleyballer, maar zijn voetbalhart heeft de strijd uiteindelijk gewonnen. Hedendaags zet hij zich in als vrijwilliger en trainer.

Gert de Kruijk is een 62-jarige vrijwilliger bij VV Ameide. Daarnaast is hij actief als trainer bij HSSC’61 in de JO19-jeugd. Rond zijn tiende is Gert gaan voetballen bij Ameide. “Samen met onder andere Menno van Oort, Henri de Kruijk, Leo van den Grijn en Niek Terlouw. Ik was geen natuurtalent en belandde in de toenmalige D2”, vertelt Gert. Zijn talent lag meer bij het volleyballen dan het trappen van de bal, hij besloot over te stappen. “Na de overgang naar de junioren ben ik gaan volleyballen. Ik bezat daarin meer talent en kwam, na de jeugd, in het eerste terecht wat onder leiding stond van Cor van der Hout uit Vianen. Soms hoor ik mensen nog over een ‘prikballetje’ praten, wat een beetje te vergelijken is met een ‘no-look pass’ in het voetbal”, zegt hij.

Na een tijd is Gert per toeval weer een aantal potjes gaan voetballen, wat het voetbalvlammetje weer aanwakkerde. “Ik begon bij Ameide 6 wat onder leiding stond van de inmiddels overleden Reijer Diepenhorst. Na een paar wedstrijden op mijn gympen te hebben gevoetbald, werd ik weer lid van Ameide en speelde mijn wedstrijden vooral in het tweede of derde”, zegt de oud-voetballer. Hij combineerde op dat moment het volleybal met voetballen, waar hij eerst voetbalde om daarna zijn opwachting te maken in het eerste van de volleybal. “Het voetbal gaf mij meer plezier en ik stopte als volleyballer. Een hoogtepunt qua voetbal was met het eerste het behalen van de Nieuwsbladcup bij Unitas. De toenmalige trainer Leen Groeneveld waardeerde mijn trainingsopkomst en ik mocht enkele wedstrijden spelen. Nadat we steeds verder kwamen belandde ik begrijpelijkerwijs op de bank. Daarnaast behaalde ik met Streefkerk de periodetitel in mijn eerste seizoen en promoveerden we van de vierde naar derde klasse”, aldus de Kruijk.

Hij vervult, net zoals hij dat bij volleybal deed, de functie van trainer in het voetbal. “In mijn voetbalperiode was het op zaterdag vroeg op om met de pupillen te gaan spelen en ’s middags dan zelf mijn opwachting te maken. In die tijd waren Arie en Jannie van Oort sturende krachten bij de jeugd. Ik trainde diverse jaren een talentvolle groep waarvan veel spelers later de hoofdmacht van Ameide hebben behaald”, zegt Gert. Nadat hij zijn voetbalschoenen aan de wilgen had gehangen, heeft hij zich volledig op het trainersvak gestort. “Eerst was ik jaren jeugdtrainer van diverse teams bij Ameide, later bij Meerkerk 2, Noordeloos 1, Streefkerk 1 en De Zwerver 2. Vervolgens kwam ik terug bij Ameide en heb ik daar het tweede elftal zes jaar getraind. Daarna nog eens zes jaar Ameide JO19, waar het hoogtepunt was het behalen van de KNVB-beker op een zomerse zaterdag in Nieuw-Lekkerland tegen Sleeuwijk nadat we het kampioenschap hadden verspeeld. Uiteindelijk ben ik door HSSC’61 benaderd voor de JO19, hier heb ik na twee jaar weer bijgetekend voor volgend seizoen”, aldus de Kruijk.

Naast zijn functie als trainer vervult Gert nog een rol als vrijwilliger bij vv Ameide. “Ik ben nog maar kort actief als vrijwilliger en help de onderhoudsploeg die onder leiding van Dick de Blank en Ries Maat staat met de diverse voorkomende werkzaamheden. De ploeg bestaat uit een aantal mensen die maandag, dinsdag en vrijdagmiddag hun steentje bijdragen voor de club”, aldus hijzelf. Zelf durft Gert geen namen te noemen, bang dat hij iemand tekort doet. “Op maandag moet de zaterdag verwerkt worden, op vrijdag moeten de velden en tribune in gereedheid gebracht worden voor de wedstrijden. Verder zijn er natuurlijk altijd werkzaamheden op het complex zoals hakken van onkruid, ga zo maar door”, vertelt Gert.

Door zijn rol als trainer bij HSSC kan Gert niet altijd meer bij de wedstrijden van het eerste elftal van Ameide zijn. Meer dan regelmatig is hij gelukkig nog wel te vinden op sportpark Meihoven. “Lekker gezellig met een aantal andere voetballiefhebbers ‘verstandige praat’ doen op het hoekje van de bar”, aldus de Kruijk. Helaas presteert Ameide momenteel niet goed. “Het is een kleine club en trainer Jan Verveer moet daar genoegen mee nemen. Ik ken hem goed uit een eerdere periode”, zegt Gert. Hij vat de sfeer van de club samen: gemoedelijkheid, gezelligheid en het amateurisme. In andere woorden: een uiterst gezellige amateurclub waarbij er aandacht en ruimte is voor iedereen!

Klik hier voor het meest recente artikel van VV Ameide.