SteDoCo heeft Edith Martens aangetrokken als hoofdcoach voor de vrouwenselectie. De inwoonster van Den Bosch volgt na de zomer Irma de Witte op die de club na vier seizoenen verlaat.

HOORNAAR – Op maandag 16 april maakte Edith Martens in Hoornaar voor het eerst kennis met de spelersgroep. “Ik ben trots om Irma de Witte als trainster te mogen opvolgen. Zij heeft hier wel wat neergezet. Dit seizoen maakt de groep waar dat men op dit niveau thuishoort. Ik sluit niet uit wij met SteDoCo in de toekomst de stap naar de topklasse gaan maken.”

Martens heeft na haar aanstelling begin februari natuurlijk wel al een beeld van de groep gevormd. ,,Ik was in de gelegenheid om het team een aantal keer aan het werk te zien. Ik ben dus al in staat om een positie-analyse te maken. Inmiddels heb ik een goed beeld van de spelersgroep. Van daaruit wordt nagedacht hoe de selectie er voor volgend seizoen gaat uitzien. Wij gaan kijken of er interessante speelsters zijn die de stap naar SteDoCo willen maken.”

Er is duidelijk verschil tussen het zaterdag- en zondagvoetbal. ,,Het niveau op zaterdag ligt hoger.” Martens kan dit vanuit haar expertise goed inschatten, want zij ziet regelmatig voetbal op gelijk niveau op de verschillende dagen. Zij weet dat het vrouwenteam van SteDoCo in zeer grote lijnen bijeen blijft. ,,Het is natuurlijk nog even afwachten tot na 15 juni als de overschrijvingsperiode verlopen is. Er gaat waarschijnlijk wel iets gebeuren, want ik vind de selectie nu wat te krap. Aanvulling vanuit eigen geleding moet uit MO19 komen. Die speelsters moeten daar natuurlijk wel aan toe zijn en zij moeten in het plaatje passen. Het zou fijn zijn als SteDoCo zich in elke linie zou kunnen versterken.”

Edith Martens is vrijwel dagelijks met voetbal bezig. ,,Is het geen training of wedstrijdbegeleiding, dan ga ik wel ergens kijken. Regelmatig voer ik gesprekken met speelsters. Dat maakt het werk leuk en veelzijdig.” Voor Martens wordt het straks een korte vakantie. ,,Ik vind het erg belangrijk om goed af te sluiten bij Prinses Irene, dat in de hoofdklasse op zondag actief is.” Met Prinses Irene gaat zij waarschijnlijk de nacompetitie in voor klassebehoud. ,,Door mijn baan in het onderwijs heb ik in de zomermaanden gelukkig wat ruimte. Ik heb er heel veel zin in om straks hier in Hoornaar te gaan beginnen”, besluit Martens.

 

Staat van dienst
De 38-jarige Edith Martens is geboren en getogen in Alphen (NB), waar ze bij de plaatselijke voetbalclub Viola begon met voetballen. Op een kort uitstapje na (DESK), speelde ze daar haar hele actieve carrière. Martens heeft zich na haar middelbare school gericht op een carrière in de sport. Ze ging naar het CIOS en daarna naar de Sporthogeschool in Tilburg waar ze de ALO afrondde. Al tijdens haar studietijd volgde ze cursussen voor pupillentrainer, UEFA C (TC III jeugd) en UEFA B (TC II). Als trainster was ze onder andere werkzaam bij de KNVB, districtsteam Zuid I meisjes O17, assistent-trainer bij het vrouwenteam van Willem II, assistent-trainer nationaal schaduwteam meisjes O17, assistent-trainer/coach bij de PSV-vrouwen, trainer bij het tweede herenelftal van Zwaluw VFC uit Vught en op dit moment trainster in de hoofdklasse B bij Prinses Irene en talentcoach bij de KNVB van de trainingsgroep meisjes O11, O12, O13 opleidingsgebied Zuid. ,,Het speelt in mijn hoofd om ooit aan de cursus UEFA A te beginnen. Ik ben nu erg druk, maar dat moment gaat een keer komen.”