Vanavond is kerstavond, dus de meeste kerstbomen staan al. Bij het VoetbalJournaal zijn we nog druk bezig met het optuigen van kerstbomen van verschillende (oud)spelers en trainers. Vandaag tuigen we de spelerskerstboom van Rick Kolff op (37). Rick begon dit seizoen aan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer. Na zijn spelerscarrière voor Kozakken Boys, SV DFS en VV Sleeuwijk gespeeld te hebben, begon hij zijn carrière als hoofdtrainer bij VV Vuren. Hiervoor heeft hij jeugdelftallen getraind bij VV Sleeuwijk en WSC.

Rick begon op zijn vijfde bij de club uit Werkendam. Hier heeft hij de hele jeugd doorlopen, maar na de jeugd is hij even een half jaar gestopt. Na dat half jaar is hij toch weer begonnen bij het derde van Kozakken Boys. Binnen een jaar mocht hij doorschuiven naar het eerste elftal. In de periode daarna werd hij twee keer kampioen met SV DFS en haalde hij in twee seizoenen, twee periodetitels met VV Sleeuwijk.

We beginnen met de keuze voor beste trainer. Hierin twijfelde Rick tussen twee namen, maar wist hij toch een keuze te kunnen maken. Johan van der Werff is de naam die uiteindelijk gekozen werd voor de functie als trainer in Rick zijn kerstboom. “Johan is de beste trainer in vormen op tactisch gebied, dat is een uitzondering bij keepers die trainer worden. Uiteraard kan Johan een hoger niveau aan dan wat hij nu doet. Ik twijfelde tussen Johan en Ad van Seeters. Ad is de beste die ik meegemaakt heb en ooit zal meemaken op het gebied van sociale binding en omgang met spelers. Ad is een bijzondere persoon in de goede zin van het woord.”

Over op de kerstboom zelf. In deze 1-4-3-2-1 formatie beginnen we logischerwijs bi de keeper. Hier kiest Rick voor Dennis Netten, de keeper die we ook terug zagen komen in de kerstboom van Sezer Sülün. Rick kent Dennis van zijn tijd bij de Boys uit Werkendam. Rick: “Dennis is een hele goede lijnkeeper en tevens in de één op één situaties. Daarnaast een wereldgozer aan de bar en in de kleedkamer. Ik heb veel leuke dingen met Dennis meegemaakt.” Ook zei Kolff nog met een knipoog: “In springen met voorzetten was Dennis wat minder, maar hij weet waar ik op doel.”

Na de keeper gaan we over op de vierkoppige defensie. Hier beginnen we met Menno den Braber als rechtsback. “Menno is een nuttige verdediger, hij was altijd een last voor zijn tegenstander.” Ook vertelt Rick nog een ander feitje over Menno: “in alle wedstrijden die Menno voor Kozakken Boys 1 gespeeld heeft, is hij één keer dolgedraaid, dit was door Van Rooijen van DOVO.” De rechterkant van het centrale duo wordt ingevuld door Bob Huijbregts. “Bob is een verdediger met een goede zelfkennis, toch was hij vaak heel zenuwachtig voor de wedstrijd. Hier moest ik altijd erg om lachen.” Verder vertelde Rick dat Bob over een trap beschikte die over 70 meter nog strak op de stropdas valt. “Daarnaast een jongen met goede humor en veel gezelligheid.”

Links naast Bob staat Thijs Binnerts, toch was dit wel een lastige keuze voor Rick. Hij twijfelde tussen Frank Broers en Thijs. “Ik kies voor Thijs omdat ik er langer mee heb gespeeld. Een beer in de lucht, daarnaast een goede cross in zijn ‘linkerpoot’. Hiernaast een positieve jongen. Ik vond het altijd fijn om hem achter mij te hebben, vooral qua coaching.” Tenslotte sluit Samuel Scheimann de verdediging af als linksback. “Als er iemand eigenwijs was, dan was het wel ‘Sammy’. Bovenal was hij altijd overtuigd van zichzelf, dat vond ik altijd mooi om te zien. Al met al een klasback als opkomende linksback met een goede linker, een goed overzicht een techniek.”

Het grootste gedeelte van Rick zijn elftal is afkomstig van zijn tijd bij Kozakken Boys. Zo ook het middenveld. Hier staat Elroy Boonstoppel rechts op het middenveld. “Elroy heeft op basis van kwaliteit veel mooie wedstrijden gespeeld op een goed niveau. Hij was altijd wel eigenwijs, maar dat was ik ook. Daarnaast was hij conditioneel ijzersterk, had hij een goede trap. Elroy was toen eigenlijk al een speler die je nu ‘box-to-box player’ zou noemen.” Centraal zien we Rick zijn broertje terug, Sebastiaan Kolff. De broertjes hebben bij twee clubs samen gespeeld, Kozakken Boys en SV DFS. “Bij Kozakken Boys speelden we minder samen, omdat hij al snel naar FC Utrecht vertrok. Tactisch is hij zeer sterk en heeft hij ook nog eens ogen in zijn rug. Hij speelt vaak de ballen tussen de linies heen, een kwaliteit die niet veel spelers hebben.”

Mark Vink sluit op zijn beurt het middenveld af. “Mark is niet zozeer de beste in zijn positie, wel was hij lang, sterk en een harde werker. Hij was iemand die er voor mij stond toen ik als broekie bij het elftal kwam. Aan de bar ook veel leuke dingen met hem meegemaakt, maar dat doen we nu nog steeds.”

De eerste aanvallende middenvelder in Rick zijn kerstboom is Leo Koswal. Dit is wederom een naam die eerder voor is gekomen in deze rubriek en velen van de lezers wel kennen. “Deze man was zo goed dat hij op 70% nog alles voorbij liep. Hij was een fantastische speler, waar ik graag het vuile werk voor opknapte. Naast het veld heb ik ook veel met hem gelachen. Bijzonder in het veld, legendarisch buiten het veld.” Naast Leo Staat Christiaan Opschoor. “Christiaan was een voetballer van topkwaliteit. Hij was snel, creatief en had een goede linker. Tegen IJsselmeervogels was hij nooit te houden. Daarnaast is hij een persoon waar ik nog steeds heel goed mee om ga. Wanneer we elkaar zien vliegen de anekdotes dan ook over de tafel.”

Tot slot is Thijs Houwing de piek op de kerstboom. “Thijs is de beste spits die ik ooit bij de amateurs heb gezien. Thijs was een enorme klasbak, hij was sterk, had een fantastische aanname en een echte goalgetter.” Ook speelden de twee vaak tegen elkaar. Rick vertelde dat hij hem irritant vond, maar dit was andersom niet anders. “Het was ook een kwaliteit dat het dan na de wedstrijd weer normaal was.” Toch was het een lastige keuze voor Kolff. “Ik heb ook met Perrier en Looijen gespeeld en daar veel leuke dingen mee meegemaakt. Qua kwaliteit was Thijs wel echt veel beter.”

Hiermee sluiten we deze uitgebreide kerstboom van de hoofdtrainer van VV Vuren af. Zeker een boom die hoge ogen zou gooien tegen voorgaande edities van dit item.

Klik hier voor meer Kerstbomen
Klik hier voor meer artikelen over VV Vuren