Het Cruyff Court aan de Sportlaan is begin van dit jaar voorzien van een nieuwe kunstgrastoplaag. Corné van Rosmalen, buurtsportcoach van Gorinchem Beweegt is blij met de vernieuwing: ,,Dat was nodig want het veld is tien jaar lang intensief gebruikt en was toe aan vervanging.”

In maart vonden op deze plek de Gorcumse Cruyff Court kampioenschappen plaats. Liefst 34 wijkteams in de leeftijd van 10-12 jaar deden mee aan het 6×6-toernooi. De jongeren voetballen niet alleen voor de eer en respect, maar ook voor plaatsing voor de landelijke kampioenschappen. Het toernooi is onderdeel van het Heroes of the Cruyff Courts-project. ‘Heroes’ is een uniek concept waarbij jongeren de kans krijgen om voor kinderen in de buurt een evenement te organiseren en zich te ontwikkelen. In dit project worden zij actief begeleid door jongerenwerkers van The Mall en een buurtsportcoach van Gorinchem Beweegt. Op de dagen van het evenement worden ze extra gecoacht door de jongerenwerkers van The Mall en Stichting Jeugd-Jongerenwerk Midden Holland (STJJMH) en de buurtsportcoach. Zij helpen de jongeren zich te ontwikkelen en te presenteren aan de stad.

,,Vooral de samenwerking met de partijen uit de stad en rondom het Cruyff Court is van cruciaal belang”, volgens Van Rosmalen. ,,Zo hebben wij een waardevolle samenwerking met de Scouting APV. Wij maken dankbaar gebruik van hun accommodatie tijdens evenementen, daarnaast staat Chris Brouwers (Scouting APV) altijd voor ons klaar tijdens de verschillende evenementen op en rondom het Cruyff Court.’’ Deze driehoeksverhouding tussen de wijk, de verenigingen en professionele organisaties is heel belangrijk voor de leefbaarheid in de stad. Zo zijn er nog tal van voorbeelden op te noemen van intensieve gebruikers van het prachtig vernieuwde veld aan de Sportlaan in Gorinchem. Het Lyceum Oude Hoven maakt gebruik van dit veld tijdens de gymlessen. En de Annasr Moskee heeft, in samenwerking met het project Koplopers, een prachtig wijkevenement opgezet.

Het Cruyff Court is van iedereen en voor iedereen. Het vernieuwde veld met het watertappunt is een ontmoetingsplek. Zelfs toekomstig Barcelona-speler Frenkie de Jong wist het veld aan de Sportlaan in Gorinchem-West regelmatig te vinden. Dit geeft aan wat het effect van buitenspelen op je sportieve carrière kan hebben. Frenkie is voor veel kinderen hier uit de regio een groot voorbeeld en hij heeft natuurlijk zijn talent ontwikkeld op het enige echte Cruyff Court van Gorinchem.

Dit is precies waar Gorinchem Beweegt zich onder andere voor inzet: sportstimulering, bewegen, sturen op gedrag en motorische ontwikkeling. Dit sportveld/Cruyff Court helpt kinderen zich te ontwikkelen op motorisch en sociaal vlak. Het gaat om bewegen, normen en waarden, maar voornamelijk plezier maken.